:

:

TV Most

clock

April 09, 2015   13:28

0

133

Protest penzionera 15. aprila

Predsednik tog udruženja Milorad Vujasinović rekao je da se na protestu očekuje od 5.000 do 10.000 penzionera i pozvao sve građane, nezaposlene i ostale penzionere, koji se smatraju oštećenim, da im se pridruže na protestu.

On je istakao da je to udruženje širom Beograda već podelilo građanima oko 4.500 letaka "Zašto ustavni sud ćuti?" i najavio širu akciju poziva na protest preko društvenih mreža i bilborda za vreme Vaskršnjih praznika.

"Želimo da na protestu iskažemo svoje nezadovoljstvo zbog smanjenja penzija i tražimo da nam se vrati oteto, jer smo svoje penzije pošteno zaradili i nezakonito su nam ih smanjili," rekao je Vujasinović i podsetio da je to udruženje u novembru prošle godine podnelo Ustavnom sudu Srbije zahtev da poništi odluku Vlade o smanjenju penzija.

On je na konferenciji za novinare najavio da će penzioneri tražiti i izmenu zakona o PIO fondu, u cilju promene upravljačke strukture u tom fondu, jer predstavnici Vlade sada imaju upravljačku prednost.

Posle protesta, penzioneri će se uputiti pred Skupštinu Srbije i Ustavni sud, gde će predati svoj zahtev o poništenju odluke o smanjenju penzija, a uputiće i pojedinačni apel članovima Ustavnog suda do donesu odluku o tome, rekao je Vujasinović i najavio da će i 1. maja verovatno organizovati sličan protest u Beogradu.

"Ovakva situacija se više ne može tolerisati, jer su penzioneri sve više ugroženi zbog smanjenja penzija i poskupljenja hrane, komunalija i najave poskupljenja struje", poručio je Vujasinović.

Na konferenciji je istaknuto da od 700.000 penzionera koji su oštećeni smanjenjem penzija, njih oko 500.000 se izjasnilo da direktno izdržava svoju decu i unučiće, što je oko milion osoba koje zavise od tih penzija.

Sve penzije veće od 25.000 dinara, smanjene su od novembra prošle godine u okviru vladinih mera štedenje i smanjenja rashoda.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva