Vesti
Prosvetari i ministar različito o povećanju plata

21:45, 23.10.2017

|

Izvor: RTS

U Uniji sindikata prosvetnih radnika kažu da su zbog mera štednje izgubili novac i da, nakon povećanja plata, nisu dobili iznos koji im je obećan. Ministar prosvete kaže da je svako prethodno povećanje bilo više od ostalih i da je sada u grupaciji sa najvišima.
Foto RTS


Za tri godine – 90.000 dinara manje. Toliko su, računa Unija sindikata prosvetnih radnika, prosvetari izgubili zbog mera štednje. Dodaju i da nisu dobili iznos koji im je obećan. Ministarstvo ima drugu računicu.
"Prosveta je dobila deset odsto. Pa ako nismo učili istu matematiku, ja mislim da su dobili najviše. Svako povećanje prethodno je bilo više od ostalih, sada je u grupaciji sa najvišima. Ostalo je da uradimo još nekoliko stvari da se i sledeća povećanja dese – Zakon o platama u javnom sektoru koji sindikati čas prihvataju, čas odbijaju", smatra ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.Sindikatima je taj zakon neprihvatljiv jer ne obuhvata ceo javni sektor. Na to su upozorili jednodnevnim štrajkom, zbog čega su im oduzete dnevnice."Direktori prete da će kolege morati sve da urade, ali da novac neće dobiti. Tako da eto prilike da se direktori dodvore ministru, a ne da rade sa svojim kolegama iz škola, jer, pobogu, ministar ih naravno može razrešiti dužnosti ako budu neposlušni", tvrdi Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.Ministar odgovara da je štrajk bio nezakonit i da odluku o oduzimanju dnevnica neće povući.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design