:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2017   12:05

0

156

Prošlo je 18 godina od ubistva Momira Stokuće u Prištini

Kako je za UNS rekla Stokućina sestra Branka Damnjanović, za njegovo ubistvo saznali su iz televizijskih vesti.

"Odmah sam otišla u Prištinu gde sam preko Komiteta za pomoć pokušala da prenesem njegovo telo u Niš gde je cela porodica već živela, ali mi nisu dozvolili. Nisam mogla da ga sahranim ni u Prištini. Tada je situacija bila teška, morali bi da obezbede celo groblje da bi omogućili sahranu", rekla je Damnjanović.

Momir Stokuća ubijen je 21. septembra 1999. godine, a sahranjen je 24. septembra 1999. godine u Gračanici. Njegovo telo Branka Damnjanović u Niš je prenela 2014. godine. Porodica nikada nije dobila informaciju o istrazi i okrivljenima za ubistvo.

"ÄŒak ni zvaničan dokument nisam dobila, osim jednog papira koji su mi dali u bolnici, a koji sam morala da ostavim u manastiru. I dalje ne znamo ko ga je ubio", dodala je Damnjanović.

UNS i DNKiM podsećaju da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na KiM.

Novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike" otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine ÄŒičavica. Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Medijskog radnika Mila Buljevića 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini, otela je OVK. Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.

Na Kosovu su u periodu od 1999. do 2005. godine ubijeni novinari listova „Bujku“ Afrim Malići (1998), „Informator“ Informativnog centra Kosova Enver Maljoku (1999), "Rilindja" Šefki Popova (2000) i „Bota sot“ Džemailj Mustafa (2000), Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005).

UNS je početkom ovog meseca objavio i da je Krist Gegaj, urednik u RTV Priština, ubijen u Istoku septembra 1999. godine, tri meseca po dolasku međunarodnih snaga, a do ovog UNS-ovog saznanja njegovog imena nije bilo ni u jednoj evidenciji stradalih novinara.

Niko nije odgovarao ni za jedno ubistvo odnosno nestanak ovih novinara i medijskih radnika, zaključuje se u saopštenju UNS-a.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva