:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 27, 2015   12:05

0

187

Prošle godine 1.178 žrtava porodičnog nasilja

Direktor odeljenja za suzbijanje porodičnog nasilja u Kosovskoj policiji Tahire Hađoli rekla je Tanjugu da je na Kosovu tokom prošle godine registrovano 1.178 slučajeva porodičnog nasilja.

Ona je navela da su neki od razloga za ovu vrstu nasilja loša ekonomska situacija, alkoholizam, narkomanija i da je u odnosu na prethodnu godinu zabeležen porast nasilja u porodici za oko 100 slučajeva.

Hađoli je ukazala da su osobe koje su u lošem ekonomskom položaju, mahom žene, najčešće žrtve porodičnog nasilja.

Na panel diskusiji koju je u Kosovskoj Mitrovici organizovala NVO "Aktiv" rečeno je da je na severu Kosova tokom prošle godine u opštinama Zvečan, Severna Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok registrovano 46 slučajeva porodičnog nasilja.

Tokom diskusije, koja je bila deo projekta "Transformacija konflikta" koji je podržan od strane USAID-a i NDI, kao veliki problem ukazano je nepostojanje sigurne ženske kuće na severu Kosova.

Širom Kosova tokom prošle godine utočište u sigurnim ženskim kućama zatražilo je oko 400 žrtava porodičnog nasilja.

Policajka Vesna Krivokapić, iz policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici, naglasila je da žene žrtve porodičnog nasilja treba slobodno da se obrate policiji koja na svaki način pokušava da im pomogne.

Krivokapićeva je dodala da će prijava policiji od strane žrtava porodičnog nasilja ostati anonimna i da se trude da postupak protiv nasilnika sprovedu u što kraćem roku.

Prestavnik NVO "Aktiv" Aca Mitić istakao je da lokalni Odbor za javnu bezbednost, koji je u procesu formiranja, predstavlja veliki potencijal za jedan grad da dođe do pravljenja sistema efektivnijeg prijavljivanja porodičnog nasilja.

On je kazao da će severna Kosovska Mitrovica imati tri odbora za javnu bezbednost u Bošnjačkoj mahali, Brđanima i Mikronaselju koji će činiti neformalna grupa građana.

Nakon formiranja ovih odbora, po oceni Mitića, policija će moća efikasnije da identifukje gde je problem, kako bi napravila sistem koji će doprineti celokupnom sistemu rešavanja problema porodičnog nasilja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva