:

:

TV Most

Foto: wikipedia

clock

Novembar 24, 2017   17:33

0

300

Proslavljena ktitorska slava Visokih Dečana


„Ovo je prvi put da sam ovde sa svojom školom. Videti ovako nešto je predivan osećaj“, rekla je Biljana Mirković iz Parteša.



Nikolas Leketbi već drugi put dolazi u Dečane.



„Ja sam iz Engleske, živim u Kembridžu. Drugi put sam ovde. Drago mi je da ima mnogo naroda, da smo svi stigli na vreme, nismo imali probleme. Ja sam u Engleskoj na doktorskim studijama, spremam doktorat na temu Pravoslavlje u Srbiji i želja mi je bila da dolazim sa vernicima iz Kraljeva, da vidim kako to ovde izgleda u Dečanima za slavu“.



„Kada sam nailazila suze su mi pošle, ovo je velika svetinja“, istakla je Evica Danilović iz  Kragujevca.



Obeležavanju slave prisustvovali su i raseljeni Srbi iz Đakovice.



„Posle 18 godina, žene iz Srpske ulice donele su kolač da lome u manastiru, za sve one koji su živeli na Kosmetu, a koji sada svoju krsnu slavu slave van Kosova. Nadamo se da će u budućnosti ti ljudi, koji žarko žele da obnove svoje krsne slave u svojim kućama, da im se dozvoli da slave“, rekao je Đokica Stanojević iz Udruženja Srba iz Đakovice.



Radmila Milošević iz Peći je navela da posle rata, 1999.godine, prvi put dolazi u Dečane.



„Ovo je naša najveća svetinja, ovde sam i decu krstila“, rekla je Radmila.



„Ovo je moje rodno mesto, svake godine za slavu ovde dolazim . Imanje ovde imam veliko i nemam nameru da ga prodajem, jer želim da se vratim“, kaže Dragan Radulović koji živi u Kragujevcu.



Manastir Visoki Dečani jedan je od četiri manastira na Kosovu i Metohiji koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine UNESCO. U ovom manastiru , koji je pod zaštitom vojnika KFOR-a, počivaju mošti Stefana Dečanskog.


Izvor: TV Most

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva