:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 14, 2017   17:43

0

282

Proslavljena hramovna slava u Pećkoj patrijaršiji


„Pričešćuju se tela sa krvlju gospodnjom i zajedno sa svima nama, da bi se otkrila jedna velika i sveta istina. Svi brinemo i razmišljamo, šta se to događa sa nama, ovde posebno, na Kosovu i Metohiji. Šta se to događa danas sa svetosimeonovskim i svetosavskim srpskim narodom? I ono što mi otkriva i javlja telo i krv Gospoda Boga i spasa našega Isusa Hrista, sveto pričešće, to je da se srpski narod od Drugog svetskog rata do danas, u ogromnoj svojoj većini, odrekao kosovskog zaveta“, rekao je u besedi vladika Amfilohije.



Mati Harintina poručila je srpskom narodu da su vrata manastira uvek otvorena i da vernici tereba uvek da dolaze, a ne samo za praznik, jednom godišnje.



„Velika je podrška i puno nam je srce kad vidimo da naš srpski narod ovde dolazi, ali želja mi je da dolaze češće, a ne samo danas i da odu. To je poruka svima, da se vraćaju, da ne zaborave ovaj kutak i da dolaze i da nas posećuju“, poručila je mati Harintina.



Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović.



„Danas smo ovde, tokom liturgije, čuli mnogo mudrih reči, koje u sebi imaju jednu suštinu,a to je da je današnji dan na radost svima nama, ali pored te radosti i  na opomenu i na podsećanje  ko smo, od koga smo potekli i šta nam je ostavljeno u amanet. Da bi taj amanet sačuvali, da bi išli dalje, da bi bili jači, jedinstveniji, moramo da se oslobodimo svih onih osobina koje su, možda, počele da budu naša suština, a koje su negativne.  Da budemo više ljudi, da se okrenemo jedni drugima, da slavimo Gospoda i da se sećamo ko smo, odakle smo potekli i šta dugujemo našim precima“, istakao je Jović.



Brojni vernici sa Kosova i Metohije, centralne Srbije i Crne Gore okupili su se u manastirskoj porti, a najčešći gosti Pećke patrijaršije jesu članovi porodice Karić, koji nikada nisu zaboravili kosu  i odakle potiču.



„Ovaj praznik je izuzetno značajan i on pokriva i na jedan način blagosilja svekoliko srpsko na Kosovu i Metohiji, a i šire“, rekao je Dragomir Karić.



O manastiru danas brine 19 monahinja. Pored Pećke patrijaršije u kompleksu manastira nalaze se crkve Sv. Nikole i Sv.Dimitrija, kao i priprata.  


Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva