:

:

TV Most

clock

April 16, 2017   07:55

0

147

Proslava na Kosovu i Metohiji: Hristos vaskrse!

Centralna uskršnja liturgija na Kosovu i Metohiji održana je u ponoć u manastiru Gračanica služio je vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Raško-prizrenske eparhije.

U hramu Sv.Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, jutarnja liturgija je počela u 8 časova.Liturgije se sluze i u manastiru Banjska,crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i Svetog Djordja u Zvečanu.

Na Kosovu i Metohiji Hristovo vaskrsenje vernici su počeli da obeležavaju u hramovima. Vernici ne dopuštaju da praznik ostane u senci najava mogućih terorističkih akcija. Crkve i manastire u pokrajini dodatno obezbeđuje policija.

Uskršnja služba održana je i u katoličkim crkvama na Kosovu i Metohiji.

Vaskrs su pravoslavnim i katoličkim vernicima čestitali srpski politički predstavnici, kao i zvanični predstavnici albanskog naroda. Svi su istakli poruke mira.

U pravoslavnim crkvama čitana je poslanica srpskog patrijarha Irineja, koji je istakao da su svetinje na Kosovu i Metohiji čuvari hrišćanstva u Evropi.

Vernicima i sveštenstvu uskrs su čestitali Branimir Stojanović,Dalibor Jevtić, Slavko Simić, Aleksandar Spirić,Goran Rakić, Ivan Tomić, Vladeta Kostić, Oliver Ivanović i drugi srpski politički predstavnici.

Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji trenutno je stabilna i mirna. Policija i dalje, prema planu koji sprovodi od pre dva dana, obezbeđuje crkve i manastire.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva