:

:

TV Most

Foto: cdm.me

clock

Maj 21, 2016   12:05

0

188

Proslava desete godišnjice nezavisnosti Crne Gore

"Ne dešava se često, na Balkanu posebno, da jedan narod mirnim putem rešava tako složena državna pitanja. Zato je ovaj datum jedan od najznačajnijih u celoj crnogorskoj, a možda i balkanskoj istoriji", rekao je on okupljenima na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

"21. maj pre decenije bio je međaš od kojeg merimo korake naše evropske budućnsoti. Ovo je prilika da se prisetimo dramatičnih iskušenja. Uspeli smo da kroz konstruktivnu saradnju i prijateljima na svim stranama obezbedimo razumevanje da sami donismo odluke o našoj budućnosti", rekao je Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora mirnim putem obnovila nezavisnost i da gradi mirnu budućnost te da treba da se potrudi "da širi front podrške".

Đukanović je ocenio da je referendum o obnovi nezavisnosti usledio kao završni čin dugog i kompleksnog procesa osvešćenja i emancipacije crnogorske politike i crnogorskog društva u celini, prenosi CDM.

Takođe je rekao da je Crna Gora pouzdan činilac stabilnosti u regionu, da je posvećena očuvanju i unapređenju dobrosusedskih odnosa i da prednjači na putu evropske i evroatlantske integracije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji se okupljenima obratio, kako navode crnogorski mediji, "na crnogorskom jeziku", rekao je da Crna Gora danas s pravom ima poštovanje i razumivanje cele Evrope i međunarodne zajednice.

"Mudro i strpljivo ste gradili nezavisnost, bez bespotrebnih žrtava i izgradili dobre odnose sa susedima", kazao je Tusk.

Prema njegovim rečima, samo oni narodi koji pamte su veliki.

"Crna Gora slavi deceniju nezavisnosti. Ova nezavisnost je moguća zato što su Crnogorci zapamtili svoju lepu, a nekad i tragičnu istoriju", rekao je Tusk.

Kako je dodao, o veličini države ne govori prostor, kao što i o veličini naroda ne govori broj.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva