:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2015   12:05

0

119

Prosečan rast regiona u 2014. bio nula

Kako se navodi u saopštenju, on je to izjavio na sastanku Upravnog odbora Strategije "Jugoistočna Evropa 2020" - glavnog instrumenta RCC za podsticanje rasta u regionu, koji je održan u prestonici Albanije.

Strategija je usvojena u novembru 2013. godine, a današnji sastanak je bio prilika da se ocene dosadašnji rezultati i prilagode buduće aktivnosti, pošto je Upravnom odboru predstavljen godišnji izveštaj o sprovođenju Strategije.

Osvrćući se na politički i ekonomski kontekst napretka Strategije, Svilanović je rekao da je za njene ključne elemente, kao što su transport, energija, konkurentnost i integrisani rast, osigurana podrška premijera Zapadnog Balkana i nekoliko zemalja članica Evropske unije, kroz Berlinski proces.

On je, takođe, govorio o glavnim izazovima s kojima se Jugoistočna Evropa suočava na nekoliko polja, a posebno u oblasti tržišta rada gde su naročito mladi, žene i "ugrožene grupe" u nepovoljnom položaju.

Direktor za Zapadni Balkan u Generalnoj Direkciji za politiku susedstva i pregovore o proširenju Žan Erik Pake govorio je o važnosti nastavka programa reformi, a posebno u oblasti vladavine prava i javne uprave.

Pake je rekao da reforme treba da dovedu do brze koristi za građane u obliku otvaranja novih radnih mesta "kako bi se uverilo javno mnjenje u EU da je Balkan region mogućnosti, a ne teret".

Članovi Upravnog odbora su, takođe, imali priliku u Tirani da vide novu platformu RČ na internetu, takozvanu "tabelu razvoja Jugoistočne Evrope" (84, SEEDS) koja će u petak biti zvanično puštena u rad.

Tabela pruža obilje informacija o ciljevima, pokazateljima i dosadašnjem napretku u sprovodejnju Strategije kao i mišljenja građana i privrednika, pošto "ovakav stepen transparentnosti i otvorenosti je važan doprinos zadobijanju veće podrške Strategiji od građana u regionu, rečeno je u Tirani.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva