:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 10, 2015   12:05

0

213

Promocija knjige dobitnika Ninove nagrade

Osim dobitnika 61. Ninove nagrade, o knjizi su govorili osnivač i direktor "Lagune" Dejan Papić, predsednica žirija Ninove nagrade Vladislava Gordić Petković i urednik Igor Marojević.

Papić je obavestio auditorijum da je danas počelo štampanje četvrtog izdanja ovog romana u tiražu od 10.000 primeraka, a dosadašnji tiraži su iznosili 34.000 primeraka. On očekuje da će do kraja godine Davidova knjiga biti jedno od najprodavanijih izdanja ove izdavačke kuće.

On je posebno zahvalio velikom broju pisaca, čija dela objavljuje "Laguna", koji su došli večeras da odaju poštu kolegi koji je prvi doneo Ninovu nagradu ovom izdavaču.

"Laguna" je do sada štampala 2.670 naslova od kojih su neki ulazili u širi izbor za Ninovu nagradu, ali priznanje je došlo tek u ruke Filipu Davidu.

Papić je zahvalio autoru što je imao poverenja da mu poveri da štampa ovu izuzetnu knjigu.

Pisac je, sa svoje strane, zahvalio dvojici urednika Igoru Marojeviću i Dejanu Mihailoviću koji su doprineli da knjiga dobije oblik koji joj je doneo to najviše srpsko priznanje za roman.

David je priznao da oseća tremu, jer nikada do sada nije govorio pred tako velikim skupom o nekom svom delu, a posebno ga je dirnuo odziv kolega i drugih uglednih zvanica koji su se okupili u SKZ.

Vladislava Gordić Petković je kazala da joj je kroz ruke prošlo oko 170 romana i da joj se prvi put dogodilo da se onima koje je izdvojila ponovo vratila da ih čita i tek tada se opredelila da svoj glas da Filipu Davidu. Taj roman je pročitala po četvrti put i svaki put u njemu otkriva nove vrednosti i uverena je da je to ne samo doprinos srpskoj književnosti već da će imati recepciju i izvan naše zemlje.

Ona je iskoristila ovu priliku da, u ime sećanja za koje se opredelio i junak romana, odbacivši zaborav, progovori o Jeleni Šalgo, književnici rođenoj pre 74 godine, koja je preminula pre 20 godina, a kao dete je bila, poput Davida, odvojena od roditelja da bi preživela Holokaust.

Gordić Petković je podsetila na roman Judite Šalgo "Put u Birobidžan", koji je po njenoj oceni na tragu "Kuće sećanja i zaborava", jer se takođe bavi stradanjima Jevreja iz naših krajeva u Holokaustu, a koja je već zaboravljena.

Ona je apelovala da se obnovi štampanje knjiga Judite Šalgo i pokaže da je sećanje jače od zaborava.

Gordić Petković je kazala da se takve knjige opiru zaboravu i nude veru u sećanje i jezik, iako su prožete zlom.

Uspešni pisac, ali u ovom slučaju urednik, Igor Marojević je imao samo reči hvale za saradnju sa Davidom koja je bila veoma uspešna i da su na kraju njih dvojica prevazišli stogo poslovni odnos pisca i urednika.

"Ja sam sklon da pre kritikujem i nalazim mane knjigama nego da ih hvalim, ali Davidovo delo je zaista retko dobro i to se pokazalo da je takav bio konsenzus i kod čitalaca i kod žirija, jer od pet članova za nju je glasalo četvoro.

"Ovo je roman o razarajućoj ulozi zla koje na kraju razara samo sebe", kazao je Marojević i ocenio "da je zaborav ravan nestajanju".

Za njega je najveći kvalitet knjige "pripovedna opreznost koju je pokazao autor da temu koja bi mogla lako da sklizne u patetiku sačuva tako što je primenio veoma lapidaran stil prilikom pisanja".

David je priznao da je ovo njegova najistinitija, najintimnija knjiga sa puno biografskih elemenata i da nikada ne prepričava svoja dela, već ostavlja čitaocima da svako protumači knjigu kako mu odgovara.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva