:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2018   12:05

0

304

Promocija knjiga Poetski elementi u srpskoj hagiografskoj književnosti


Ovo vredno naučno delo , kako je rečeno, dobra je osnova za buduća istraživanja naše srednjovekovne kniževnosti, čiji je tok  usmerila delatnost Svetog Save.



Profesor doktor Dragiša Bojović, recenzent  knjige podsetio  je da su temelji naše književnosti u srednjem veku u delima Svetih Ćirila I Metodija ,  Svetoga Save ...



“Naša književnost je imala sreću za razliku od nekih drugih, koji počivaju na paganskom , da počiva na onome što je sveto i poseban pečat toj literature srednjeg veka dali su srpski arhijereji, episkopi , arhiepskopi, patrijarsi i monasi”, rekao je on .



“Nema ničeg lepšen nego istraživati ono što je bilo u prošlosti, , istorija, književnost , srednji vek , najbogatiji vek u svakom pogledu , rekla je autor knjige Aleksandra Kostić, Tmušić.



Ona je zahvalila izdavaču, Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici I dekanu Mirjani Lončar Vojinović, suizdavaču Međunarodnom centru za pravoslavne studije u Nišu , profesoru doktoru Dragiši Bojoviću i predsedniku Privremenog organa Aleksandru Spiriću na finansijskoj pomoći , da kako je rekla ova knjiga ugleda svetlost dana.



 



Monogrfija ,, Poetski elementi  u srpskoj hagiografskoj knjizevnosti,, je dobra osnova za buduća poetička istraživanja naše srednjovekovne književnosti koja predstavlja neprocenjivo književno, umetničko ali i istorijsko bogatstvo koje su nam Sveti Sava i drugi crkveni velikodostojnici ostavili u nasleđe.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva