Vesti
Promenljivo vreme puni pedijatrijske ordinacije

20:37, 12.07.2018

|

Izvor: Tanjug

Iako je leto odavno počelo, promenljivo vreme poslednjih dana i sedmica ne ostavlja utisak da smo duboko zagazili u njega. Smene oblaka, sunca, kiše, vetra, veće temperaturne razlike tokom dana i noći, uticale su na to da se čekaonice u domovima zdravlja, posebno onih na odeljenjima pedijatrije, napune.


Stomačne tegobe, osipi, respiratorne infekcije najčešće pogađaju mališane.
Kako je za RTS istakla dr Biljana Aleksić iz Doma zdravlja „Stari grad", deca se najčešće javljaju sa simptomima respiratornih infekcija koje ne zahtevaju „jaču" terapiju, na primer antibioticima, ali traže praćenje.


Pored toga, promenljive vremenske prilike pogoduju i nastanku stomačnih tegoba, povraćanju, lošoj stolici, ali one ne potiču od hrane, već je reč o letnjim stomačnim virusima.Doktorka Aleksić dalje napominju da je za preveneciju tih stomačnih tegoba u letnjim mesecima jako važna higijena ruku, koja podrazumeva često pranje ruku pre svakog obroka, nakon toaleta, često menjanje peškira i slično.Naročito je važno hidrirati se, tj. uzimati dovoljno tečnosti — najbolju vodu.U ovom periodu mnoga deca se javljaju lekaru i zbog kožnih infekcija, crvenila i slično. Doktorka napominje da ta pojava može biti virusna ili alergijska reakcija na nešto što je dete pojelo, a nije dobro oprano, a može biti i od izlaganja suncu. U tom slučaju, ona savetuje da svakako roditelji treba da odvedu decu kod lekara, da bi se utvrdilo poreklo tih pojava na koži.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design