:

:

TV Most

clock

Jul 26, 2015   12:05

0

126

Prokurdske demonstracije u Londonu, Berlinu,Parizu

Demonstranti u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj protestovali su u subotu protiv turske vlade, čijom je odlukom da napadne položaje Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka, prekršeno primirje postignuto 2013, izvestila je Raša tudej.

U Velikoj Britaniji, prokurdski demonstranti su blokirali sedište BBC u Londonu, tokom protestne šetnje koja je počela u Dauning stritu.

Demonstranti su nosili plakate sa natpisima "Turska vlada finansira ISIS", "Dole sa fašizmom u Turskoj", "Erdogane, krv je na tvojim rukama" i uzvikivali "BBC, sram vas bilo!" i "želimo pravdu!".

Mnogi demonstranti su nosili fotografije sa imenima žrtava terorističkog napada u turskom gradu Suruču prošlog ponedeljka, u kome je ubijeno 32 ljudi, dok su drugi nosili crvene zastave PKK.

Mali broj policajaca je bio prisutan, najviše na ulazu u BBC, a protest je protekao mirno.

Stotine prokurdskih demonstranata protestovalo je i u nemačkoj prestonici u znak sećanja na žrtve masakra u Suruču i podrške Kurdima u Turskoj.

Demonstranti su nosili slike žrtava masakra, kao i zastave PKK i nepriznate države Kurdistan i pevali pesme na kurdskom jeziku.

Prisustvo policije tokom marša u Berlinu bilo je daleko veće nego u britanskoj prestonici, a policija je bila u opremi za razbijanje demonstracija.

Prokurdski protestni skup u Francuskoj bio je verovatno najveći, sa oko 2.000 demonstranata koji su izašli na ulice Pariza, kako bi protestovali zbog nedavnih turskih vazdušnih udara na položaje PKK na severu Iraka.

Mladi aktivisti nosili su crvene majce sa slikama žrtava terorističkog napada i uzvikivali "Erdogan ubica".

Prošlog ponedeljka, bombaš samoubica, 20-godišnji Kurd, ubio je 32 mladih aktivista u gradu Suruču na jugoistoku Turske.

Sve žrtve su bili Kurdi, a ekstremistička grupa Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad.

Napad je izazvao seriju novog nasilja u Turskoj, a Kurdi su optužili turske vlasti za blag pristup prema IS.

Kurdski aktivisti izveli su, ove sedmice, seriju napada čija je meta bila turska policija, u kojima su poginula dva turska policijaca i ranjeno sedam.

Kao odgovor, Ankara je bombardovala položaje PKK na severu Iraka u petak uveče, navela je RT.

Vojno krilo PKK je bombardovanje meta na severu Iraka okarakterisalo kao "najozbiljniju vojnu i političku grešku" turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i vladajuće partiije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva