Vesti
Projekti iz Srbije na „Sarajevo film festivalu“

12:54, 31.07.2017

|

Izvor: RTS

Na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Sarajevu biće premijerno prikazana pilot-epizoda serije „Senke nad Balkanom“ autora Dragana Bjelogrlića.
Foto Tanjug
Devedesetominutni uvod u seriju Senke nad Balkanom biće premijerno prikazan 16. avgusta u okviru programa „Pretpremijere“, u prvoj sali multipleksa „Sinema siti“, najavio je Filmski centar Srbije.

Scenario za Senke nad Balkanom su, a prema filmskoj priči Stevana Koprivice, napisali Danica Pajović, Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić, koji je istovremeno reditelj pilot epizode i tumač glavne uloge.

Pored njega i Kuzmanovića, u seriji glume Marija Bergam, Miloš Timotijević, Slobodan Boda Ninković, Nikolaj Šestak, Nenad Heraković, Tamara Krcunović, Nenad Jezdić.

Nakon pretpremijernog prikazivanja u Sarajevu, prva od 11 epizoda Bjelogrlićevog ambicioznog TV projekta biće emitovana na RTS-u 21. oktobra, baš kao i na drugim regionalnim televizijskim stanicama.

U okviru ovogodišnjeg Filmskog festivala u Sarajevu biće drugi put održana platforma „Sinelink drama“, u čijem su fokusu dramske serije u fazi razvoja.

Biće predstavljeno šest projekata, od kojih čak četiri sa srpskom produkcijom: nemačko-srpski projekat Svi panteri su pink, hrvatski Dunav, srpski projekti Burn Baby Burn i Glicerin, makedonski Return to Sorento i hrvatsko-srpski Područja bez signala.

Projekti ovih serija biće predstavljeni vodećim evropskim i regionalnim TV emiterima, VOD i SVOD operaterima, te drugim distributerima programa, na zajedničkoj otvorenoj prezentaciji i tokom individualnih sastanaka, a odluku o najboljim projektima doneće članovi međunarodnog žirija: Majnholf Kurhorst, Tatjana Anderson i Đakomo Durči.

U okviru tog programa ove godine je uvedena nagrada čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije.

Direktor FCS Boban Jevtić u izjavi za portal Sarajevskog filmskog festivala kaže da ih je uspeh prošlogodišnjeg izdanja „Sinelink“ drama motivisao da preuzmu značajnu ulogu u ranoj fazi razvoja te incijative.

„Želimo da stimulišemo, ubrzamo i podržimo usklađivanje svih mehanizama za podršku zajedničkih produkcija TV serija u Jugoistočnoj Evropi“, ističe Jevtić i dodaje da zemlje regiona daju različite uslove za razvoj i proizvodnju TV serija i dok neke autorima na institucionalan način pružaju značajnu profesionalnu i finansijsku pomoć, u drugima ne postoji ili se tek razvija ideja o neophodnosti pružanja podrške.

Srpski autori će biti zastupljeni i u drugim programima Sarajevo film festivala.

U programu „Dokumentarni film“ za nagradu Srce Sarajeva takmičiće se Kada dođu svinje, Biljane Tutorov, Vodič kroz crnu rupu, Aleksandra Nikolića i Zlatka Pranjića, i Slatko od Ništa, Borisa Mitića.

U okviru programa „U fokusu“ biće prikazan nagrađivani igrani film Bojana Vuletića Rekvijem za gospođu J.

Novi takmičarski program „Studentski film“, osmišljen sa ciljem da promoviše filmove studenata iz regionalnih filmskih škola, fakulteta i umetničkih akademija, prikazaće Život traje tri dana Katarine Koljević, Ljubav Dušana Zorića i Nikog nema Jelene Gavrilović.

Program BH Film obuhvatiće dve srpske manjinske produkcije - dokumentarna ostvarenja Dvije škole Srđana Šarenca i Ruski film ceste Dime Kalašnikova.

Po 11. put biće održan program „Talents Sarajevo“, na kome će ove godine učestvovati trinaestoro mladih filmskih stvaralaca iz Srbije.

Na najvažnijoj regionalnoj platformi „Sinelink“ u okviru selekcije koprodukcijskog marketa Sarajevskog filmskog festivala, zastupljena su čak tri srpska projekta.

Među filmskim projekatima u ranoj fazi razvoja nalazi se projekat „Linije želje“, koji treba da režira Dane Komljen, a na listi odabranih našla su se i dva srpska projekta u odmakloj fazi razvoja - Budi Bog s nama Slobodana Šijana i Korisnici Ivana Ikića.

Filmski festival u Sarajevu održaće se 23. put od 11. do 18. avgusta.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design