:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Mart 06, 2018   12:05

0

192

Projekcija filma "Obećanje" u Briselu


Posle projekcije filma, publika, u kojoj se očekuju i predstavnici institucija EU, zemalja članica i Evropskog parlamenta, moći će da razgovara sa nekim od protagonista i autora filma, a na degustaciji vina svoje proizvode predstaviće osam vinarija iz Negotina i Knjaževca.



Film "Obećanje" do sada je osvojio devet nagrada na međunarodnim festivalima, između ostalog nagradu za najbolji dokumentarac na Filmskom festivalu u Judžinu i festivalu Mediteranskog filma u Italiji, nagradu za najbolji scenario festivala "Enovideo" u Bordou, Francuska, nominaciju za najbolju fotografiju na Filmskom festivalu u Kvinsu, Njujork.



"Obećanje" je priča o neobičnom poduhvatu jedne francuske porodice koja se nastanila u selu Rogljevu kod Negotina, kako bi zajedno sa meštanima proizvodila organsko vino za međunarodno tržište.



Dolazak stranaca uneo je novu dinamiku u uspavano selo – kod nekih meštana je probudio velike nade, a kod drugih veliki otpor i nepoverenje.



"Dolazak Francuza skrenuo je pažnju na paradoks da ovaj kraj propada uprkos svom prirodnom bogatstvu", istakao je Dušan Gajić, novinar i koautor filma "Obećanje".



Gajić navodi da je ovaj film i priča o sukobu mentaliteta i predrasuda, o tome kako vidimo sebe i spoljni svet i kako nas vide drugi. 



"Očekujem da će ovo biti film koji inspiriše ljude, ali i koji će otvoriti dijaloge o tome kako je moguće probuditi uspavanu lepoticu iz začaranog sna, što na neki način predstavlja i ovaj naš region i njegove neostvarene potencijale u mnogo aspekata", nagasio je reditelj i koproducent filma Željko Mirković.



"Obećanje" su podržali Filmski centar Srbije i fond "Kreativna Evropa" Evropske unije.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva