:

:

TV Most

clock

April 20, 2018   12:05

0

143

Projekat koji će olakšati kretanje preko graničnih prelaza


To je posebno značajno tokom turističke sezone kada su gužve najveće, a sistem se sastoji od video-kamera, čiji je signal dostupan javnosti putem Interneta, a koje prikazuju protočnost drumskog saobraćaja na graničnim prelazima, kako na ulazu, tako i na izlazu iz Srbije.




Cilj projekta je da se građanima olakša kretanje preko graničnih prelaza, odnosno da se u periodu velikih gužvi, na najfrekventnijim graničnim prelazima može imati uvid u gustinu saobraćaja na prelazima.


Na taj način građani dobijaju informaciju koja im je potrebna za planiranje putovanja i eventualno preusmerenje na alternativne granične prelaze.



"Granični prelaz Batrovci jedan je od najopterećenijih prolaza, na kom putnici nekad čekaju i po više sati. Zbog toga smo u saradnji sa AMSS napravili ovaj pilot projekat koji će omogućiti građanima da na jedan relativno jednostavan način dobiju informaciju o vremenu čekanja na graničnim prelazima i alternativnim putnim pravcima, gde bi mogli manje da čekaju i bolje planiraju svoje putovanje", rekao je direktor policije Vladimir Rebić, koji je zajedno s predsednikom AMSSMirkom Butulijom predstavio projekat "Servis za građane - trenutno stanje na graničnim prelazima Republike Srbije".



Butulija je poručio da će usluga prikaza trenutnog stanja na graničnom prelazu Batrovci uskoro biti dostupna i korisnicima AMSS aplikacije za mobilne uređaje, što će, dodao je, omogućiti brži pristup "svim našim vozačima, dati im ključne podatke u planiranju puta i omogućiti im bezbednu vožnju".



Zajednička ideja AMSS i MUP RS je da ovaj sistem uspostavi i na ostalim graničnim prelazima Republike Srbije - Horgoš, Gradina, Preševo, sa mogućnošću proširenja broja lokacija u zavisnosti od potreba i zainteresovanosti javnosti.



Ova ideja bila bi zaokružena sporazumom o saradnji između AMSS i MUP RS, kojim bi se regulisala međusobna prava i obaveze.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva