:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Decembar 29, 2016   12:05

0

155

Projekat "Enklava" tri autora predstavlja Srbiju u Veneciji

On je naglasio da je na konkurs Ministarstva kulture stiglo 38 radova.

"Formirali smo petočlanu komisiju koja je odlučivala o kvalitetu i birala najuspešniji rad koji će predstavljati republiku Srbiju na Bijenalu u Veneciji, praktično najprestižnijoj likovnoj manifestaciji u Evropi. Komesar ovog konkursa je Slobodan Nakarada v.d. direktor Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu. Kustos odabranog projekta je Nikola Šuica, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti. Ustanova koja je relizator ovog projekta je Muzej savremene umetnosti, a za realizaciju projekta je namenjeno 20 miliona dinara, kazao je Vukosavljević.

Komisiju koja je odlučivala o našem predstavniku na Bijenalu u Veneciji sledeće godine činili su Nikola Božović vanredni profesor na Fakultetu likovne umetnosti, Zoran Bulajić, redovni profesor na Fakultetu primenjene umetnosti, Nina Krstić, istoričar umetnosti i direktor Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Milica Petronijević, istoričar umetnosti i direktor Umetničke galerije "Nadežda Petrović" i Ivan Grubanov, predstavnik Srbije na Bijenalu 2015. godine.

Ministar Vukosavljević je naglasio da je naslov centralne izložbe 57. Bijanala "Viva Arte Viva".

"Umetnička direktorka Bijenala Kristin Masel objasnila je naslov izložbe kao ulogu, glas, odgovornost umetnika, ali i povik, izraz strasti prema umetnosti i umetničkom pozivu" kazao je Vukosavljević.

Slobodan Nakarada komesar projekta, istakao je da su u Veneciji odlučili da promene neka pravila oko Bijenala savremene umetnosti

"Najznačajnija promena je razdvajanje funkcije komesara i kustosa. sada imamo vrlo razgraničenu sutuaciju o tome ko se brine o produkcionim pitanjima i sa druge strane kustoskim zaduženjima. Uloga Muzeja savremene umetnosti je produkciona što je i logično u odnosu na naše iskustvo u sličnim projektima" kazao je Nakarada.

Predsednik komisije za odabir projekta Nikola Božović opisao je proces odabira našeg predstavnika u Veneciji.

"Komisija se sastala četiri puta. Finalni sastanak je bio ujedno i susret sa 4 kandidatima koji su predstavljali svoje projekte. Omogućili smo autorima da govore i predstave vizuelni sadržaj bez vremenskog ograničenja u vremenu i formatu. Pitanja komisije i susret sa autorima trajali su skoro čitav dan. Tako smo izabrali projekat koji će predstavljati Srbiju na Bijenalu u Veneciji" kazao je Nikola Božović.

On je dodao da projekat "Enklava" formira slikarsku izložbu sa epicentrom u stvaralaštvu Milene Dragićević, jedne od najetabilarnijih slikarki sa ovih prostora uz učesće dvojice beogradskih slikara Dragana Zdravkovića i Vladislava Sćepanovića.

"Enklava donosi izložbu štafelajnog slikarstva tri autora iste generacije koji kroz jednostavan i nesporan medij uljane slike na platnu donose kritičke obrade prizora i fenomena multimedijalnog društva razvijenog kapitalizma. Scene političkog nasilja, hladne i materijalnme kulture konzumerizma i identitetske neodređenosti i borbe stavljaju slikara kao čoveka i autora u prvi plan, čineći ga prizmom kroz koju se sagledava društveni, politički i medijski ambijent", kazao je Božović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva