:

:

TV Most

Foto: Foto VSS

clock

Mart 20, 2018   12:05

0

229

Proglašeni najbolji sportisti vazduhoplovci u 2017.


Goranu Đurkoviću i Bojanu Gostojiću je na godišnjoj svečanosti proglašenja najboljih sportista Vazduhoplovnog saveza Srbije, uručena statua „Zlatni orao“ - najprestižnija nagrada koju jedan vazduhoplovni sportista može da osvoji i koja se tradicionalno dodeljuje za najbolje rezultate još od davne 1957. godine.

Đurković je ovu nagradu zaslužio po sedmi put, što je ujedno i svojevrstan rekord, jer niko pre njega u bogatoj istoriji, nije toliko puta bio nosilac ovog priznanja. Rezultati iz 2017. godine koji su ga doveli do „Zlatnog orla“ su: prvo mesto na svetskoj rang listi u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje, ekipno vicešampion sveta i prvak lige Srbije u istoj disciplini.



„Imati ovu nagradu u rukama nešto je što se ne može meriti ni sa čim. Velika čast, naročito zbog svih mojih prethodnika, istaknutih vazduhoplovaca, upisanih u istoriju dobitnika statue Zlatni orao. Istovremeno i velika odgovornost prema mlađim generacijama i želja da dobitnika poput Bojana Gostojića i drugih juniora bude što više“, izjavio je Đurković. 

Za razliku od njega, Bojanu Gostojiću je ovo prvi „Zlatni orao“, ali ne i prva tako velika nagrada. Naime, pored toga što je tek napunio 18 godina, Bojan ima bogatu šestogodišnju karijeru, a 2017. godina mu je bila najuspešnija sezona. Na svetskoj rang listi u vazduhoplovnom modelarstvu se pozicionirao na trećem mestu, u generalnom plasmanu svetskog kupa za juniore je osvojio prvo mesto, a zlato nije izostalo ni sa Evropskog juniorskog prvenstva, gde je ubedljivo pobedio. Kao deo seniorske ekipe, Bojan je postao i svetski prvak, sa reprezentacijom Srbije na Svetskom prvenstvu u vazduhoplovnom modelarstvu.



„Čast mi je što sam po prvi put u svojoj karijeri osvojio ovo priznanje, kao krunu svojih prošlogodišnjih rezultata. Zahvalio bih se svojim kolegama modelarima, uz koje sam odrastao, Ministarstvu omladine i sporta i Vazduhoplovnom savezu Srbije koji nam omogućavaju učešće na velikim međunarodnim takmičenjima“, istakao je mladi Gostojić.

Pored proglašenja dvojice najuspešnijih, dodeljene su diplome i plakete „Zlatni orao“ najboljim sportistima u okviru svakog sporta. VSS je nagradio i pojedince i institucije za višegodišnji doprinos i posvećenost razvoju vazduhoplovnog sporta „Zlatnim plaketama“. Nagrade su dobili: Ljubiša Naumović, Mihajlo Jovanović, Velimir Bašić, Bratimir Vasiljević, Radmila Tonković, Miroslav Isaković i Vazduhoplovni savez Vojvodine. Zahvalnice su dodeljene: Turističkoj organizaciji Sente, Turističkoj organizaciji Kruševca, Gradu Nišu, Aerodromu „Konstantin Veliki“ Niš, Srpskom spasilačkom timu, Generali osiguranju, Milošu Lazareviću, Opštini Ćuprija i Lenovo Srbija. Takođe, specijalno i za VSS najvažnije priznanje „Zlatni orao“ za izuzetan doprinos vazduhoplovnom sportu dodeljeno je ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću, kao i direktorki Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjani Čizmarov.



Vazduhoplovni savez Srbije je nacionalna sportska organizacija koja okuplja sledeće vazduhoplovne grane: paraglajding, padobranstvo, ultralako letenje, motorno letenje, balonarstvo, aeromodelarstvo (raketno i vazduhoplovno) i vazduhoplovno jedriličarstvo.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva