:

:

TV Most

clock

April 30, 2015   12:05

0

157

Profit od "Beograda na vodi" 300 miliona evra

"Tih 300 miliona evra samo su početak ulaganja". rekao je u intervjuu za praznični broj "Politike" Mali, otkrivajući pojedine detalje ugovora koji će tek biti objavljen.

"Zemljište smo izdali u zakup bez naknade i za to dobili 32 odsto vlasništva u kompaniji "Beograd na vodi" d.o.o. Na taj način Republika Srbija dobija deo profita koji će ova kompanija ostvariti", rekao je Mali.

"Za izgradnju dva miliona kvadrata potrebno je 3,5 milijardi evra. Uložite 300 miliona i napravite 300.000 kvadrata, profit od njihove prodaje ulažete dalje, tako da investitor ne treba odmah da da 3.5 milijardi evra u kešu" objašnjava Mali.

Mali je rekao da je investitor obavezan da uloži 150 miliona evra iz sopstvenog kapitala, plus 150 miliona kroz pozajmicu osnivača. Tu su i mogućnost uzimanja kredita i finansiranje iz avansa od unapred prodatih stanova.

Minimalne uslove zajma propisuje Narodna banka Srbije, ali se pozajmica osnivača daje pod pogodnijim uslovima nego što je klasičan komercijalni kredit i ne postoji rok u kojem se mora vratiti, rekao je Mali.

To su bili uslovi Arapa - daće 150 miliona evra plus još toliko, sve ostalo uzeće od banaka i preprodaje stanova. Treba sagledati korist koju Srbija ima od projekta, dodaje Mali, veliku promociju, jer na svim kontinentima znaju za njega, zatim ulaganje u infrastrukturu i građevinsku industriju, jačanje trgovine i tercijarnog sektora, reč je o milijardama evra. To je šira slika koju treba razumeti

Mali kaže da u ugovoru stoji da kad se budu birali izvođači radova, pod jednakim uslovima srpski izvođači imaju prednost. To znači da , ako srpska firma ili strana daju ponudu za uslugu ili materijal po istoj ceni, srpska firma će, prema odredbama ugovora, svakako imati prednost.

Arapi su već zvali "Energoprojekt", "Denezu". "Gradinu", "Neimar V", rekao je Mali i dodao da je prijekat namenjen srpskoj građevinskoj operativi, ali ona mora imati konkurentne cene, rekao je Mali.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva