:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 25, 2015   12:05

0

192

Produžiti rok za privatizaciju 40 preduzeća

“Treba nam još neko vreme da se za sva ta preduzeća spremi sve što je potrebno zakonski, ali ne tražimo neograničeno, tražimo do 31. oktobra zaštitu 40 preduzeća koja će nakon tog roka biti ili prodata, naći će se strateški partner ili će otići u stečaj, bankrotstvo, likvidaciju”, rekao je Sertić obrazlažući pred poslanicima izmene Zakona o privatizaciji.

On je od poslanika zatražio saglasnost da se mali broj preduzeća, njih 17, u roku do godinu dana zašite od prinudne naplate.

“Govorimo o malom broju preduzeća koji je usaglašen i sa MMF i sa Svetskom bankom i zbog kojih neće pasti aranžman jer smo njima objasnili šta smo zatekli, šta je urađeno i šta nam treba da uradimo da bismo proces doveli do kraja”, rekao je Sertić.

Ministar je kazao da od 2009. godine u našoj zemlji nije obavljena nijedna privatizacija, a politika koja je vođena zasnivala sa na plaćaju iz budžeta svakoga ko najavi štrajk.

Sertić je istakao da je ova vlada dobila vruć krompir da ovaj problem reši, prestalo se sa finansiranjem preduzeća koja nemaju održiv rast, za 338 preduzeća proces i plan rada je do 1. jula završena priča, a ostaje da se reši još 188 preduzeća, od kojih je jedan broj u restrukturiranju.

On je istakao da je država obezbedila 16 milijardi dinara, kako bi svi koji budu ostali bez posla u ovom procesu, mogli da podmire neke svoje obaveze.

“Da, biće i otpuštanja, biće i onih koji će ostati bez posla, biće i stečaja, ali stečaj nije bauk već način da preduzeće pokuša da preživi”, naglasio je on.

Ministar je najavio da će do kraja ove nedelje biti objavljene privatizacije još 25 ili 26 preduzeća sa ove liste i istakao da je do sada objavljeno 12 poziva za privatizaciju.

On je istakao da će se potruditi da svaka privatizacija bude obavljena na valjan način i da neće dozvoliti da neko kupi firmu samo da bi za dve ili tri godine sve rasparčao i sagradio zgrade.

Za neke firme postoje izgledi da se oporave, ali ništa ne može preko noći i za sve je potrebno vreme, rekao je ministar navodeći kao primer kompaniju Jumko koja danas upošljava 1.700 radnika i ima ugovorenih poslova u vrednosti od 12 miliona evra.

Obrazlažući izmene Zakona o standardizaciji, Sertić je ukazao da u EU postoji 22.000 standarda, a da je naša zemlja uspela da implementira oko 95 procenata.

Ono što se ovim izmenama želi postijći su izmene kada je u pitanju poslovanje Instituta za standardizaciju koji bi trebalo da postane član svih svetskih organizacija u ovoj oblasti.

Takođe, izmenama zakona, biće omogućeno da se svi standardi prevedu na srpski jezik, a to je najvažnije za sektor malih i srednjih preduzeća jer će na ovaj način procedura primene standarda biti pojednostavljena, rekao je ministar.

Standardi će sada biti dostupni ne samo preko Službenog glasnika već i preko internet sajta Instituta za standardizaciju, rekao je Sertić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva