Vesti
Produženo vanredno stanje u Turskoj za još tri meseca

18:15, 17.07.2017

|

Izvor: RTV, Tanjug

Vanredno stanje u Turskoj produženo je za još tri meseca, skoro godinu dana nakon što su uvedene zbog pokušaja državnog udara 15. jula prošle godine.
Parlament je prihvatio ranije upućen zahtev Vlade Turske da produži vanredno stanje uvedeno nakon neuspelog puča, prenosi Rojters.

Prema saopštenju kancelarije premijera Binalija Jildirima, kabinet je zatražio da parlament produži vandredno stanje za naredna tri meseca počev od srede, 19. jula.

Ovaj zahtev usledio je nakon ceremonija u toku vikenda kojima je obeležena godišnjica neuspelog vojnog puča u kom je život izgubilo oko 250 osoba.

Otkako je u Turskoj uvedeno vanredno stanje 20. jula prošle godine, više od 50.000 ljudi je uhapšeno, a 150.000 je suspendovano ili otpušteno sa posla u državnoj službi i privatnom sektoru.

Erdoganovi protivnici, kako se navodi, tvrde da su ti događaji Tursku gurnuli na put ka većem autoritarizmu.

Vlada Turske naglašava da je "čistka" neophodna u suprotstavljanju bezbednosnim izazovima sa kojima se država suočava i u istrebljenju pristalica imama Fetulaha Gulena koji se nalazi u SAD i kog Turska krivi za organizovanje puča, za šta on negira optužbe.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design