:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2015   12:05

0

128

Procesuirati počinioce zločina i pronaći nestale

Zločin su počinili hrvatski zlikovci 16.,17. i 18. oktobra 1991. godine, kada je pobijeno više od stotinu srpskih civila, a ubistvo srpskih civila u Gospiću jedan je od najmonstruoznijih događaja u proteklim ratovima, navedeno je u saopštenju.

Eskadroni smrti su tih dana sa radnih mesta, iz kuća i stanova, hapsili i vodili na likvidaciju Srbe koji su svojim ostankom u Gospiću izrazili lojalnost Hrvatskoj državi, dodaje se.

Predvođeni ratnim zločincem Mirkom Norcem, koji je za primer drugima kako se to radi, pucnjem u glavu ubio jednu ženu, nedužni srpski civili su likvidirani po kratkom postupku.

"Za ovako uspešnu akciju Norca je tadašnji ministar odbrane Gojko Šušak nagradio činom pukovnika i kasnije je postavljen za komandanta zloglasne akcije hrvatske vojske u Medačkom džepu, gde je u jesen 1993. godine ubijeno i masakrirano 36 srpskih civila starije životne dobi", podseća se u saopštenju.

Slavljenjem tih akcija i glorifikovanjem zlikovca koji je vodio te akcije, proglašavanjem ratnog zločinca Norca počasnim građaninom u osam opština u Hrvatskoj, te počasnim članom Viteškog Alkarskog društva Sinj, Hrvatska jasno pokazuje da nije u stanju da pobedi zlo i mržnju prema Srbima u svom društvu, naglašava se.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije ukazuje da je, dve decenije nakon rata, vreme da se Hrvatska oslobodi primitivno nacionalističkog odnosa prema srpskim žrtvama, bivšim građanima Hrvatske.

Vreme je da skine ordenje sa grudi ratnih zločinaca i stavi ih tamo gde im je mesto - na smetlište istorije, navode.

"Ovim povodom pozivamo institucije vlasti u Srbiji i Hrvatskoj da pitanja procesuiranja počinioca ratnih zločina, pronalska nestalih lica, suočenja sa prošlošću i satisfakcije svim žrtvama - budu pitanja koja se moraju staviti na dnevni red i rešavati", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva