:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 10, 2015   12:05

0

141

Proces integracija ne zamenjuje strategiju razvoja

"Moramo na drugi način da pristupimo procesu integracije i da ga osmislimo, ispunimo životom na drugi način. Proces integracije nije put do Brisela, već putanja razvoja. Proces integracije ne može da zameni nedostatak nacionalne strategije", objasnila je članica UO Foruma Srbija-Nemačka Jelena Volić-Helbuš.

Volić-Helbuš je, rezimirajući jednodnevni skup, koji su otvorili premijer Srbije Aleksandar Vučić i poslanik Bundestaga Gernot Erler, ukazala da su organizatori došli do saznanja da EU nema politiku proširenja, i da je proširenje kao ideja na začelju liste prioriteta.

Volić-Helbuš je istakla da je "Beogradskim dijalozima" smišljena platforma gde će se voditi diskusija, jer dijalozi moraju da se vode unutar društva.

U Beogradu je održana prva konferencija u okviru "Beogradskih dijaloga", projekta koji su pokrenuli Forum Srbija Nemačka, u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost, a uz podršku nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj sa ciljem osnaživanja Srbije na putu ka EU.

Konferencija je okupila predstavnike političke i poslovne elite Srbije i civilnog društva, kao i zvaničnike i eksperte EU i Nemačke.

Učesnike skupa pozdravili su predsedavajući UO Foruma Srbija Nemačka Marko ÄŒadež, zamenik ambasadora Nemačke u Srbiji Mihael Hazenau i predsednica BFPI Sonja Liht.

Učesnici panel diskusija, između ostalih, bili su prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, bivši evropski Komesar za proširenje Ginter Ferhojgen, bivši ministar finansija Nemačke Hans Ajhel.

Na panelima su govorili i potpredsednica vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, ministar privrede Željko Sertić, biznismen Miodrag Kostić, bivši ministar finansija vlade Nemačke Hans Ajhel.

"Beogradski dijalozi" imaju za cilj da se kroz kvalitetnu i otvorenu razmenu znanja i iskustava između donosilaca odluka i stručnjaka iz Srbije, Nemačke i drugih zemalja članica EU, osnaži Srbija na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, saopštili su organizatori.

Projekat organizuje Forum Srbija Nemačka, u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost, a uz podršku nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, ostvarenu kroz Nemačku organizaciju za međunarodnu saradnju GIZ.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva