:

:

TV Most

clock

Mart 05, 2015   18:24

0

185

Problemi zbog kiše i snega u Srbiji

Jak sneg trenutno pada na Zlatiboru i u Sjenici, a najhladnije je na Kopaoniku, gde je u 13 časova izmereno minus šest stepeni, dok u mnogim mestima pada kiša.

Prema rečima direktora JP "Srbijavoda" Gorana Puzovića, zbog kiše koja od juče pada najkritičnija situacija je na području Koceljeve i Kamenice, gde se izlila Kozarska reka koja je poplavila poljoprivredno zemljište.

Kada su u pitanju vodotoci prvog reda, najugrožena je zapadna Srbija, međutim, najave RHMZ i situacija na terenu govore da će se oni kretati na nivou redovne odbrane od poplava, dodao je Puzović.

Opština Topola zbog kiše, koja neprestano pada od sinoć i povećanja vodostaja na rekama i potocima, proglasila je vanrednu situaciju koja se odnosi na sedam sela na području te opštine - Natalinci, Šume, Kloka, Maskar, Rajkovac, Zagorica i Belosavci.

Na području sliva Zapadne Morave "Srbijavode" jutros su proglasile vanrednu odbranu od poplava.

"Na području Čačka pada sneg, ali ne bi trebalo da bude većih teškoća. Večeras će biti dostavljeni džakovi, i biće iskorišćeni ukoliko bude potrebe za tim", navela je načelnica čačanskog Gradskog štaba za vanredne situacije Bojana Ikodinović i dodala da su zimske službe u pripravnosti, a ima dovoljno soli za slučaj poledice i mraza.

Na području Obrenovca preduzete su sve preventivne mere zbog kiše i najavljenog podizanja nivoa reka, a nadleženi apeluju na građane da ne paniče jer nema pretnje od poplava.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je Tanjugu da je na području te opštine, po nalogu "Beograd voda", na četiri lokacije iz preventivnih razloga raspoređeno 5.000 džakova sa peskom.

On je dodao i da je od gradskih vlasti dobijena pomoć u teškoj mehanizaciji koja je raspoređena na tri lokacije koje mogu da imaju probleme sa podzemnim vodama.

I u Valjevu su preduzete sve neophodne mere zaštite od poplava na teritoriji grada, s obzirom da se zbog obilnih padavina, koje su najavljene za danas i sutra, očekuje da vodostaj Kolubare poraste i do 200 centimetara.

"Nema mesta i razloga za paniku, samo podižemo mobilnost svih struktura na najviši nivo", rekao je na sednici Štaba za vanredne situacije gradonačelnik Stanko Terzić.

Prema rečima komandanta Štaba za vanredne situacije, gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, džakovi sa peskom su spremni, građevinska operativa je u pripravnosti kako bi se na vreme reagovalo i sprečilo izlivanje reka i kanala na području grada.

"Na tri punkta spremno je 100.000 džakova sa peskom, građevinska operativa je na raspolaganju. Za sada situacija nije alarmantna, vodni putevi su prohodni", rekao je Zelenović.

U opštini Prijepolje došlo je do neznatnog povećanja vodostaja na Limu i Mileševki, ali se ne očekuju izlivanja tih reka, kazao je Tanjugu šef Odseka za upravljanje rizicima i civilnu zaštitu Vehbija Muzurović.

Trenutno pada vlažan sneg koji se ne zadržava na kolovozima, a snabdevanje vodom, strujom i toplotnom energijom je uredno, istakao je on i dodao da su, zbog najava RHMZ, sve ekipe u pripravnosti.

Na području opštine Nova Varoš trenutno pada vlažan sneg koji je dostigao visinu 15 santimetara, a svi opšstinski putevi su prohodni, potvrdio je Tanjugu direktor Direkcije za izgradnju, Miroljub Šaponjić.

Zbog snega koji neprekidno pada više od 12 sati na Pešteru, nadležni u opštini Sjenica danas su u punoj pripravnosti, svi glavni putevi su prohodni dok problema ima sa prilazima do udaljenijih zaselaka.

Na Staroj planini od sinoć je palo do 25 centimetara snega, pa sada, prema podacima Skijališta Srbije, na Ski centru na Babinom zubu ima 75 centimetra snega, dok utabanog snega ima od 30 do 50 centimetara.

Zbog obilnih padavina snega i magle otežan je i pristup skijalištu na Staroj planini, pa se apeluje na vozače koji kreću put Stare planine da budu maksimalno oprezni.

Vlažan i težak sneg koji od noćas pada u Zlatiborskom okrugu izazvao je kvarove na dalekovodima, usled čega je 2.600 potrošača od jutros bez struje, rečeno je Tanjugu u Elektrodistribuciji Užice.

"Trenutno bez struje je 1.600 potrošača u opštini Čajetina u mestima Ljubiš, Vodice i Semegnjevo, u Prijepolju struju nema 600 potrošača, Novoj Varoši 300 i 100 potrošača u opštini Bajina Bašta. Ekipe su na terenu i kvarovi se otklanjaju. Do kraja dana struju će dobiti svi potrošači", rekao je Tanjugu rukovodilac Sektora za upravljanje Ogranka ED Užice Dušan Šunjevarić.

U opštini Prijepolje zbog snežnih padavina u brdsko-planinskom predelu, gde je visina novog snega 30 do 40 centimetara, oko 600 potrošača u Aljinovićima, Gostunu, Stranjanima i još u nekim selima ostalo je bez struje, izjavio je Tanjugu zamenik predsednika opštine Dobro Lazarević.

"Ekipe Elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove", rekao je Lazarević.

Sneg nije izazvao probleme u saobraćaju i svi putevi u opštini Prijepolje su prohodni, a ekipe zimske službe raščišćavaju prilaze selima u brdsko-planinskom području, rekao je Lazarević.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva