:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2015   12:05

0

151

Problem primena briselskog sporazuma



Rejnders je za "Večernje novosti" ocenio da Srbija "daje dosta dobar primer" u evrointegracijama, navodeći sporazum između Beograda i Prištine, ali da sada treba videti kako da se taj sporazum primeni, da bi se u jednom trenutku napravio istinski napredak.

"Veoma me je radovalo što smo tokom prethodnog sastava Evropske komisije, uz posredovanje Ketrin Ešton, organizovalo toliki broj sastanaka između Beograda i Prištine u Briselu da bi se stiglo do dogovora. Sada je problem primena. Treba videti kako propratiti sprovođenje sporazumada bi se u jednom trenutku napravio istinski napredak", rekao je Rejnders.

Potpredsednik belgijske vlade je istakao da EU nastoji da vidi kako može da ostvari dalji napredak na Balkanu i da je stav Belgije uvek bio identičan: "pokušavamo da sagledamo kako na osnovu pojedinačnih zasluga, svaka zemlja može da napravi novi korak".

Rejnders je potvrdio da tokom ovog petogodišnjeg mandata neće biti proširenja EU, ali da to ne znači da se ne može pripremiti njegov nastavak.

"Moja iskrena želja je da se ostvari napredak na putu ka EU. S jedne strane imamo značajnu blokadu u Makedoniji, ali, s druge, napredak Crne Gore u odnosu s NATO. Kada je reč o Srbiji, voleo bih da nastavimo kako smo započeli i pripremimo ulazak vaše zemlje jednog dana u EU", zaključio je Rejnders.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva