Vesti
Priznanje za Srbiju na Sajmu knjiga u Pekingu

22:52, 04.09.2017

|

Izvor: RTV, Tanjug

Učešće izdavača iz Srbije na najvećem sajmu knjiga u Kini nagrađeno je priznanjem za "najbolji izlagački proboj" na kinesko tržište, saopštila je Biblioteka grada Beograda.
Foto: Tanjug
Zapažen paviljon Srbije i nagrada Sajma omogućavaju značajan dalji nastup srpskog izdavaštva i kreativne industrije u Kini.

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu, održanom od 23. do 27. avgusta, na srpskom štandu bile su izložene knjige domaćih autora prevedene na kineski jezik, odabrani naslovi iz aktuelne pesničke i prozne produkcije, kapitalna monografska izdanja i teorijska literatura.

Polazište za srpski program na pekinškom sajmu bio je projekat "Dijalozi" Biblioteke grada Beograda, posvećen jubilejima - 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja Ive Andrića.

O vezama između usmene književnosti, velikih romana 20. veka i savremenog književnog stvaralaštva, kao i o statusu poezije, eseja i putopisa u srpskoj književnosti u Pekingu su govorili pisci Vladan Matijević i Vladimir Pištalo, kao i profesor Radosav Pušić.

Profesor Pušić, šef Katedre za sinologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu, govorio je o temi "Pregled prevedenih dela u izdavačkoj delatnosti Srbije i Kine i budući razvoj" na Međunarodnom izdavačkom forumu, a na srpskom štandu predstavljeno je i kinesko izdanje "Knjige o bambusu" Vladislava Bajca.

Katalogom "Srbija čita/Čitaj Srbiju" na kineskom i srpskom jeziku kineskim prevodiocima i izdavačima preporučeno je 15 knjiga svih žanrova koje su u poslednje dve godine dobile najuglednije nagrade u Srbiji, a publici i privrednim partnerima ponuđeni su i elektronski adresar srpskih izdavačkih kuća, promotivni video i programska brošura.

Dizajn štanda Srbije i promotivnih publikacija bio je inspirisan godišnjicama rođenja velikana naše kulture Filipa Višnjića i Ive Andrića.

Inače, nastup domaćih izdavača i autora u Pekingu organizovali su Ministarstvo kulture i informisanja, Biblioteka grada Beograda i Privredna komora Srbije.

Sajam knjiga u Pekingu predstavlja referentnu tačku izdavaštva na globalnom nivou i sve relevantne izdavačke kuće, institucije i univerziteti iz SAD, EU, Velike Britanije i drugih zemalja predstavile su se štandovima.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design