:

:

TV Most

clock

Maj 31, 2017   12:05

0

116

Privremeno obustavljen postupak protiv Sanadera i Hernadija

Tu informaciju potvrdio je kasno sinoć za javni servis sudija Županijskog suda u Zagrebu Ratko Å ćekić.

Proces protiv Sanadera i Hernadija bio je spojen krajem 2015, posle odluke Ustavnog suda da sruši prvu presudu protiv Sanadera i slučaj vrati na novo suđenje.

Bivši hrvatski premijer bio je pravosnažno osuđen za primanja mita od predsednika Uprave Mola Žolta Hernadija i za ratno profiterstvo u objedinjenom postupku "Ina-Mol" i "Hipo banka" na osam i po godina zatvora.

U slučaju "Ina-Mol", Sanader je bio osuđen zbog deset miliona evra mita da bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj Ini. Ustavni sud oborio je tu presudu i zatražio novo suđenje.


Hrvatsko pravosuđe i Hernadija tereti za podmićivanje Sanadera, ali je Mađarska odbila da ga izruči Hrvatskoj. Posle rušenja presude Sanaderu, procesi su spojeni, ali je u međuvremenu zbog nedoumica oko hrvatskog zahteva za hapšenje i izručenje Hernadija zatraženo izjašnjavanje Suda Evropske unije.

Zahtev je 18. maja ove godine zvanično primljen na sudu u Luksemburgu koji treba da oceni da li je ignorisanje evropskog naloga za hapšenje od dela zemalja EU opravdano.

HRT podseća da su Nemačka i Austrija odbile da pritvore šefa Mola jer su njihova nadležna tela ocenila da je protiv Hernadija sproveden postupak na mađarskom sudu, pa mu se ne može dva puta suditi zbog istog krivičnog dela.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva