:

:

TV Most

clock

Jul 30, 2017   12:05

0

139

Privremeni smeštaj i novčana pomoć za stanare zgrade samačkog bloka

Stanarima zgrade poznate kao samački blok u požaru koji je izbio sinoć izgorelo je sve – dokumenta, stvari, iz stanova gotovo ništa nisu izneli.

Teška noć za njima, ali i neizvesnost zbog toga šta i kako dalje.

Slaviša Kostović je raseljen iz Prvog tunela i živeo je sam u samačkom bloku. I njemu je, kao i svima ostalima, sve izgorelo u požaru.

“Sve nam je ostalo, dokumenta, novac…šta je ko imao…ljudi su samo izašli u onome što su imali na sebi… praktično je sve izgorelo”, rekao je Kostović za Kontakt Plus, dodajući da su dobili prvu pomoć u vodi i hrani.

Nikola Petrović je raseljeno lice iz Istoka, u Metohiji. Živeo je na trećem spratu zgrade koji je u potpunosti izgoreo.

“Izbegao sam iz Istoka, sve sam ostavio, sad se ovo ovde zapalilo….sve je izgorelo i dokumenta i sve…šta da radim, zapaljeno dole, zapaljeno ovde i šta ću…”, priča Petrović.

Stanare ove zgrade danas je obišao predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, a nakon sastanka predstavnika lokalne samouprave, Crvenog krsta i Trepče, doneta je odluka da tri porodice privremeno budu smeštene u Centru za socijalni rad u Kosovskoj Mitrovici, a ostali stanari, samci, u Studentskom domu.

Stanarima je opština dodelila i jednokratnu novčanu pomoć – po 10 hiljada dinara za porodice i po 5 hiljada dinara za samce.

Aleksandar Spirić rekao je za Kontakt Plus nakon sastanka sa predstavnicima Crvenog krsta i Trepče, da su najugroženiji stanari sa trećeg sprata koji je potpuno izgoreo, njih 12 samaca i tri porodice sa po tri člana, ali da je privremen smeštaj u Studentskom domu i Centru za socijalni rad obezbeđen za sve.

“Najbitnije je da niko nije povređen, da nema žrtava, a siguran sam da ćemo uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju i same Vlade uspeti da iznađemo rešenje i obezbedimo sredstva. Mi smo iz opštinskog budžeta kao prvu pommoć obezbedili od 5 do 10 hiljada dinara za porodice i samce, obezbeđan je hrana i voda” – rekao je Spirić.

On je apelovao i na sugrađane da pomognu ovim ljudima kada je u pitanju garderoba, koju mogu dostaviti u Centar za socijalni rad ili lično stanarima zgrade samačkog bloka.

“Ovo je pravi momenat da pokažemo humanost i solidarnost i svi zajedno učestvujemo u ovome”, rekao je Spirić.

Požar koji je sinoć oko 22h izbio u zgradi tzv.Samački blok u Kosovskoj Mitrovici, ugašen je u ranim jutarnjim časovima.

Povređenih srećom nije bilo, a svi stanari ove zgrade u Ulici Filipa Višnjića evakuisani su sinoć po izbijanju požara.

Zamenik komandira kosovske policije za region Sever Besim Hoti rekao je ranije danas za Kontakt Plus da je slučaj zaveden kao podmetanje požara, dok se eventualno ne utvrdi drugačije.

“Vatrogasni inspektor će utvrditi pravi uzrok ovog požara. Policija radi prema procedure javnog tužioca koji je naložio da se slučaj vodi kao podmetanje požara dok se drugačije ne ustanovi. Bitno je da nije bilo povređenih tokom požara”, rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, požar, čije gašenje je trajalo nekoliko sati, gasile su vatrogasne jedinice iz Mitrovice, Leposavića, Zvečana, Zubinog Potoka i Vučitrna.

Požar koji je izbio sinoć oko 22h prvo je zahvatio krov zgrade, a zatim se proširio na poslednji sprat.

Zgrada poznata kao Samački blok nalazi se u ulici Filipa Višnjića, u neposrednoj blizini policijske stanice Severna Mitrovica, zgrade suda, Pritvornog centra i rektorata prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva