Vesti
Privredni rast 4,2 odsto

11:37, 12.09.2018

|

Izvor: Tanjug

Ministar finanasija Siniša Mali izjavio je danas da su procene o rastu privrede u 2018. godini 4,2 odsto umesto ranije najavljenih 3,5 odsto.


Mali je na uvodnom sastanku za izradu Programa ekonomskih reformi (ERP) 2019-2021, rekao da je u prvih šest meseci ove godine rast BDP bio 4,9 odsto, direktne strane investicije su u istom periodu iznosile 1,4 milijarde evra, a suficit u budžetu za period januar-jul bio je 49,1 milijardu dinara.Nezaposlenost je u drugom kvartalu 2018. godine bila 11,9 odsto.Mali je podsetio i da je Vlada Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovirila nov aranžman u trajanju od avgusta ove do januara 2021. godine, koji je usklađen sa ERP.


On je dodao da će se ERP raditi zajedno sa fiskalnom strategijom i budžetom za 2019. godinu, kao i da taj program mora biti završen do 31. januara 2019. godine.Pozicija za poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna politika predato je u martu ove godine i očekujemo njegovo otvaranje, rekao je Mali.Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da Srbija i druge države koje žele da se prikljuće EU moraju da ispune određene političke i ekonomske kriterijume, odnosno da budu funkcionalne, održive tržišne ekonomije.Fabrici je istakao da, na osnovu podataka koje je Mali izneo, Srbija ide u dobrom smeru, reforme su postavljene dobro i imale su pozitivan uticaj.Ministri finansija 28 država članica Unije, koji su razmatrali program za 2018. godinu, dali su osam preporuka za Srbiju, podsetio je Fabrici.Radi se o tome da treba smanjiti javni dug, povećati javne investicije, izbalansirati budžet, smanjiti nenaplative kredite, povećati ulaganja u energetiku, sprovesti reforme na tržištu rada, rešiti pitanje parafiskalnih nameta i završiti proces privatizacije.Fabrici je rekao da su te preporuke usvojene u maju i da je rano reći šta je sve ispunjeno, ali da rezultati koje je ministar finansija izneo govore da se ide u pozitivnom smeru.On je ocenio da je dobro što je postignut i aranžman sa MMF.Fabrici je dodao da Srbija poštuje rokove u izradi ERP i da to treba učiniti i ove godine, odnosno do 31. januara 2019. godine i pozvao vlasti Srbije da budu ambiciozne u postavljanju programa.


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design