:

:

TV Most

clock

Oktobar 02, 2017   12:05

0

209

Privredne spone Srbije i Republike Srpske

Još rade mašine na "Bratoljubu", mostu između Ljubovije i Bratunca. Od ukupno 13, Srbija je u njegovu izgradnju uložila oko 5,5 miliona evra. Spaja, kažu, više od obala Drine.

Građani su zadovoljni jer mnogo njih ima rodbinu sa obe strane reke, đaci lakše idu iz Bratunca u Ljuboviju, a novi most štedi im i vreme.

"Za mene kao inženjera logistike znači posao, sigurnost, ostanak u Ljuboviji", kaže jedna od stanovnica tog mesta.

Sličnim se rukovodi i država Srbija. U poslednjih deset godina 1,9 milijardi konvertibilnih maraka – direktne su investicije u RS. O privrednoj saradnji govori i to što tamo posluje 47 naših preduzeća sa ulaganjem većim od pola miliona konvertibilnih maraka. "Imlek" ima pogon u Kozarskoj Dubici.

"Investirali smo u poslednje dve godine više od deset miliona evra u proizvodne linije i pomoć farmerima, planiramo da i dalje nastavimo u tom smeru, da budemo još veći, da zaposlimo još više ljudi", ističe generalni direktor Kompanije "Imlek" Ilija Šetka.

Mnoge naše firme koje posluju u Srpskoj, imaju sedišta u Federaciji, pa u Privrednoj komori Srbije, ekonomsku saradnju, koja je, kažu, odlična, sagledavaju kroz ukupan bilans sa Bosnom i Hercegovinom.

"Razmena sa Republikom Srpskom je 400 i nešto miliona evra, BiH je treći ekonomski izvozni partner Srbiji, što vam govori i o značaju tih odnosa", ukazao je Nenad Đurđević, direktor Sektora PKS za ekonomske odnose sa inostranstvom.

U Republiku Srpsku izvozimo kukuruz, pšenicu, meso, prerađevine, konditore, vodu, pivo, sokove. Uvozimo struju, naftna ulja, stari papir koji se kod nas prerađuje. Saradnja bi mogla da bude i veća, imajući u vidu potencijale. Banjaluka šansu vidi u namenskoj industriji.

"Da naši proizvodi budu sastavni deo određenih projekata, razvojnih projekata u Republici Srbiji, jer bi na takav način umesto pomoći o kojoj se povremeno govori, bile stvorene mogućnosti da mi na tom tržištu zaradimo", rekao je predsednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić.

U loncima iz Gornjeg Milanovca kuva skoro svaka kuća preko Drine, zahvaljujući odličnim veletrgovcima u Srpskoj, kaže Dragoljub Vukadinović, predsednik "Metalac" grupe.

"Mi u Republici Srpskoj plasiramo 50 odsto više po glavi stanovnika, nego što to radimo u Srbiji", rekao je Vukadinović.

Ne zaboravlja se da je Srbija kupila 65 odsto akcija Telekoma Republike Srpske. "Maksi" radi preko Drine, a i "Boska" je u rukama srpskih privrednika. Ipak, u privrednoj saradnji ima i prepreka.

"Neujednačenost propisa, do loših praksi", kaže Đurić, dok Đurđević ističe da nedostaje mnogo intenzivnija saradnja malih i srednjih preduzeća.

I baš to su pokazali nedavni susreti privrednika na "Danima Republike Srpske u Srbiji". Možda će neki od njih uskoro preko Drine "Bratoljubom", mostom dugim 225 metara, ali čiji su značaj i simbolika nemerljivi.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva