:

:

TV Most

clock

Oktobar 09, 2017   12:05

0

250

"Privilegije iz članstva Srbije i PKS u Međunarodnoj trgovinskoj komor

Direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom Nenad Đurđević je poručio da je jedan od ciljeva današnjeg skupa razvijanje regionalne saradnje po uzoru na nacionalne trgovinske odbore nordijskih zemalja.

Kako je objasnio, nacionalni odbori tih zemalja se redovno sastaju, imaju odličnu saradnju i bolju razmenu iskustava i prakse, te da je pod-regionalni sastanak u PKS-u odlična prilika da nacionalne komore našeg regiona poboljšaju razmenu informacija.

Đurđević je izrazio zadovoljstvo što je PKS domaćin generalnog sekretara Međunarodne trgovinske komore, te dodao da je sastanak ujedno i prilika da se obeleži 90 godina od osnivanja Nacionalnog odbora Međunarodne trgovinske komore Srbije.

"Na sastanku ćemo govoriti i o intenziviranju saradnje sa Međunarodnom trgovinskom komorom kako bismo unapredili uslove poslovanja na globalnom nivou", ukazao je Đurđević.

Istakao je značaj te organizacije u svetu, podsetivši da je Međunarodna trgovinska komora pridruženi član Ujedinjenih nacija, te da daje savete državama članicama UN, priprema sastanke i daje preporuke članicama G-20.

"Međunarodna trgovinska komora unapređuje međunarodnu trgovinu, uređenjem ugovora, rešavanjem sporova, pomaže u borbi protiv korupcije, zadaje standarde koje države članice i međunarodne organizacije prihvataju kao svoje i sprovode", izjavio je Đurđević.

Zaključio je da Srbija i PKS iz članstva Međunarodne trgovinske komore imaju privilegije u dobijanju obuka, priručnika, knjiga koje privrednicima mogu da pomognu da bolje posluju u međunarodnim uslovima.

Generalni sekretar Međunarodne trgovinske komore Džon Danilović je ukazao da je ta organizacija promoter slobodnog tržišta i slobodne trgovine već 100 godina, uz uverenje da promoviše ekonomski prosperitet.

"Cilj našeg današnjeg sastanka je da damo dodatnu energiju i da pokažemo koliko je važan ovaj region za Međunarodnu trgovinsku komoru", naglasio je Danilović.

Međunarodna trgovinska komora je najstarija i najveća svetska poslovna asocijacija, ima oko 6,5 miliona članova iz 130 zemalja.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva