:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2018   12:05

0

201

Pritisci ne ometaju rad specijalnog tužioca za zločine OVK


"Politička dešavanja nemaju uticaj na rad Kancelarije Specijalnog tužioca Dejvida Švendimana, izričit je portparol tog tužilaštva Kris Benet (Chris Bennett) u izjavi za Tanjug.




On je istakao da je Tužilaštvo nepolitička institucija i da nastavlja sa radom, ali nije precizirao kada će biti podignute prve optužnice. Kancelarija Specijalnog tužioca, kako kaže, nije najavljivala, niti ima nameru da najavljuje optužnice, jer, kako je istakao, tužilaštvo ne komentariše faze istraga.


Pojedini strani i prištinski mediji u više navrata su najavljivali podizanje prvih optužnica (nagađajući i imena okrivljenih među kojima su visoki oficiri OVK, među njima i Ramuš Haradinaj i Hašim Tači...) do kraja 2017. godine, ali one su izostale.



Benet je napomenuo da Kancelarija Specijalnog tužioca sarađuje sa vlastima i u Beogradu i u Pristini, te i da ima saradnju sa mnogim drugim državama.



Specijalizovana veća Kosova (SVK) i Specijalizovano tužilaštvo su deo kosovskog sudskog sistema, ali im je sedište u holandskom gradu Hagu.



Specijalizovana veća će suditi okrivljenima koji se budu našli na potvrđenim optužnicama, koje tek treba da mu podnese Kancelarija Specijalnog tužioca.



Ona imaju nadležnost za procesuiranje zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema kosovskim zakonima u vezi sa navodima iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011.



U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti (Dick Marty) pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.



Nakon ovog Izveštaja, u septembru 2011. godine Evropska unija je odlučila da osnuje Specijalni istražni tim (SITF) za sprovođenje nezavisne istrage o navodima u Izveštaju, kao i o eventualnim drugim krivičnim delima povezanim sa tim navodima.



U leto 2014, američki pravnik Klint Vilijamson (Clint Williamson) koji je predvodio SITF objavio je da su dokazi pribavljeni tokom istrage dovoljni za podizanje optužnice, ali je za obradu tih navoda bilo neophodno osnivanje odgovarajuće ustanove koja bi vodila sudske postupke u skladu sa zakonom.



Skupština Kosova usvojila je 2014. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, kancelarija specijalnog tužioca formirana je u decembru 2016, i od tada se čeka podnošenje prvih optužnica.



Specijalizovana veća su počela sa radom u julu 2017. godine i te dve institucije nadležne su za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine na KiM.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva