:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2016   12:05

0

196

Pristupni pregovori sa CG sredinom februara

"Tokom 2015. doneli smo još jednu važnu odluku koja će unaprediti stabilnost na Zapadnom Balkanu. Formalno smo pozvali Crnu Goru da otpočne razgovore kako bi postala 29. članica NATO. Pristupni pregovori počeće sredinom februara. Time se šalje jasan signal onima koji žele NATO članstvo da su vrata Alijanse otvorena", rekao je Stoltenberg, prenosi RTCG.

On je podsetio da je u decembru, NATO pozvao Crnu Goru da započne pregovore o pridruživanju Alijansi, potvrđujući napredak koji je ta zemlja napravila i demonstrirajući želju i privrženost politici Otvorenih vrata Alijanse.

"U cilju dostizanja sva tri osnovna cilja Alijanse - zajednička odbrana, rešavanje kriznih situacija i kolektivna bezbednost - od velike je važnosti da NATO ima ne samo pravu politiku, sposobnost i odnose, nego i da strukture koje to podržavaju funkcionišu i služe svrsi. U tom cilju u 2015. godini NATO nastavlja da se prilagođava, kao institucija, i implementira reforme u svom civilnom i vojnom segmentu strukture da bi osigurali modernu, efikasnu i odgovornu instituciju", kazao je Stoltenberg, prenosi RTCG.

On je podsetio da se od formiranja 1949. godine, NATO članstvo povećao sa 12 na 28 članica, i to u šest rundi proširenja.

U nastavku izveštaja Generalni sekretar je istakao da je 2015. pokazala da "nestabilnost u inostranstvu direktno utiče na bezbednost kod kuće, ali takođe pokazuje da Alijansa reaguje na to".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva