:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2015   12:05

0

113

Pristup migrantskoj krizi srpske vlade za primer

On je, nakon razgovora sa srpskim ministrom rada Aleksandrom Vulinom, istakao da se Srbiji mora iskazati dosta solidarnosti, jer, kako je rekao, kao što su Srbi solidarni prema Sirijcima i drugima koji dolaze, tako i ostali evropljani moraju pokazati solidarnost Srbiji.

"Mi ćemo raditi zajedno, kako bismo stekli uslove za veću podršku onome što srpska vlada radi u ovom trenutku, a kako sam već rekao, to je primer koji drugi treba da slede", rekao je Gutereš Tanjugu, On je naglasio da zaista ceni i da je duboko zahvalan zbog "veoma darežljivog pristupa" srpske vlade i naroda, koji se suočavaju sa ogromnim prilivom migranata, od kojih je većina Sirijaca.

"Ne samo što ih primate, već im pomažete na veoma human način. Nadam se da će vaš primer slediti svi drugi koji se suočavaju sa istim problemom. To je evropski, a ne srpski problem i problem koji zahteva zajedničku evropsku akciju i mi smo razgovarali baš o tome kako da 'mobilišemo' sve relevantne subjekte, kako bi osigurali efikasni evropski odgovor na tu krizu i to znači da se Srbiji mora iskazati dosta solidarnosti", poručio je Gutereš.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je danas dobio garancije da će UNHCR izvršiti pritisak na sve međunarodne organizacije da prihvate i razumeju koliko je Srbija uradila za rešavanje problema migracija, kao i da rešenje tog problema, kako je istakao, nije nešto što može da reši samo jedna organizacija, ili jedna zemlja.

"Problem migracija je evropski problem, koji pogađa čitav kontinent. UNHCR će nastaviti da pomaže napore Vlade Republike Srbije i u saradnji sa njom obezbediće finansijska i materijalna sredstva, kako bi i naš budžet bio bar malo pošteđen i kako bi nam bilo lakše. Ono što je važno za našu zemlju je da UNHCR priznaje da se nijedna druga vlada i nijedna druga država nisu postavili tako organizovano i humano, kao što radi Srbija i to jeste nešto što nam služi na čast", rekao je Vulin Tanjugu.

Prema njegovim rečima, UNHCR je najveća organizacija koja se bavi migracijama i ljudima koji su proterani iz svojih domova i to je organizacija koju, kako je naveo, dobro poznajemo iz sopstvenog iskustva.

"Visoki komesar UNHCR-a gospodin Gutereš izrazio je svoje najveće poštovanje za sve što je Vlada Srbije uradila i istakao kao najbolji primer kako se ponaša jedna organizovana i uređena država, kada su u pitanju migracije i ljudska patnja", rekao je srpski ministar rada nakon sastanka u evropskom sedištu Ujedinjenih Nacija u Ženevi.

Vulin se danas sastao i sa generalnim direktorom Međunarodne organizacije za migracije Vilijamom Lejsijem Svingom, stalnim predstavnikom Rusije pri UN u Ženevi ambasadorom Aleksejom Borodavkinom, predsednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Piterom Maurerom, generalnim sekretarom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Elhađom As Sajem.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva