:

:

TV Most

clock

Avgust 31, 2015   12:05

0

145

Prištinski mediji:Jablanović prvi predsednik ZSO?

Analitičari, međutim, tvrde da je pominjanje Jablanovića, koji nije omiljen u albanskoj zajednici, pokušaj provokacije dela Albanaca.

Tanjug saznaje iz izvora bliskih učesnicima dijaloga da se u Briselu nije razgovarao o tome gde će biti sedište ZSO i načinu biranja predsednika.

Izvor navodi da međunarodni relevatntni faktori, koji su ukljuceni u proces formiranja ZSO, žele da vide što efikasniji napredak u sprovođenju formiranja ZSO. Najverovatnije će, tvrdi isti izvor, glavna centrala ZSO biti u Gracanicu a deo administracije na severu Mitrovice kako bi sve opštine sa srpskom većinom bile zadovoljene.

"Realno je očekivati da predsednik ZSO bude jedan od gradonacelnika srpskih opstina koji je pokazao najbolje rezultate na lokalnim izborima 2013. jer je to merilo demokratije", kaže izvor Tanjuga blizak prištinskoj delegaciji u dijalogu sa Beogradom.

Inače, u prištinskim medijima se ovih dana vodi i polemika o tome da li je zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Hašim Tači, prihvatajući briselske sporazume, zapravo načinio ustupak Srbiji kako se ne bi našao na spisku optuženih u Specijalnom tužilaštvu.

Mnogi, naime, smatraju da Tači nije lako pristao na formiranje Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK, već da je to učinio tek pošto je dobio uveravanje da se neće naći na listi optuženika.

To je za emisiju "Komitet" RTK-a rekao vlasnik dnevnika "Epoka e Re" Muhamet Mavraj.

Prištinski mediji ističu i da će EU pomno pratiti sprovođenje sva četiri sprazuma, te da će njihovo uspešno sprovođenje omogućiti Kosovu da dobije viznu libberalizaciju, a Srbiji otvaranje pregovora u dijalogu o priključenju EU.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva