:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2015   09:40

0

195

Prištinska štampa o stavu EU i SAD povodom Trepče

"Koha ditore" konstatuje da Evropska unija spasavanje "Trepče" od likvidacije vidi kao prioritet, ali da se do sada nije izjasnila povodom zahteva Srbije da se to pitanje otvori u briselskom dijalogu Beograda i Prištine.

"Izbliza pratimo stanje. Važno je da se izbegne bilo kakvo pogoršavanje i devijacija stanja. Postoje različite mogućnosti za izbegavanje likvidacije Trepče”, rekla je za "Kohu" Maja Kocijančić, portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini.

"Dobro je što novi zakon usvojen u Skupštini Kosova daje malo vremena za rešavanje tog pitanja", rekla je Kocijančić.

Izmene napravljene u tom zakonu, kako dodaje list, ostavljaju period od 18 meseci za pronalaženje rešenja, budući da je promenjen prvi stav prvog paragrafa člana 41 tog zakona, koji sada glasi: "Sud donosi samo odluku o početku procedure za likvidaciju na osnovu izmenjenog zakona o Kosovskoj agenciji za privatizaciju, posle 18 meseci od isteka maksimalnog roka dozvoljenog članom 22 osnovnog zakona i u skladu sa članom 2 ovog zakona... ".

"Koha ditore" navodi i da se još uvek ne zna kolike su tačno obaveze i dugovanja "Trepče", ali citira podatak da 907 miliona evra od oko milijardu i trista pedeset miliona evra ukupnog duga otpada na zahteve sa Kosova.

Predstavnik Ambasade SAD u Prištini rekao je za list "Zeri" da "podržavljenje" kompanija nije u dugoročnom ekonomskom interesu Kosova, jer će naneti štetu budžetu i poslati jako loš signal potencijalnim privatnim investitorima.

Američka ambasada u dopisu tom listu navodi da "evropski put Kosova" podrazumeva spremnost za tržišnu privredu i privatizaciju.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva