:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2017   19:39

0

133

Prištinska postizborna matematika, kakva je sudbina dijaloga?

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je tokom kampanje govorio: "Ako budem premijer, a Kosovo bude u Ustavu Srbije, onda ću pripojiti trećinu njene teritorije Kosovu". Najavio je i da će dijalog sa Beogradom biti nastavljen samo pod uslovom da Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Ove ali i izjave o prekidu dijaloga, formiranju kosovske vojske, odbijanju formiranja ZSO-a, čule su se i tokom kampanje. Dok ih je Evropa čitala kao izborne, za Beograd su bile više od toga. Zato je, bez obzira na to ko bude predvodio Vladu, Haradinaj, Kurti ili neko treći, moguće predvideti nove prepreke u dijalogu Beograda i Prištine.

"Ramuš Haradinaj je bolja opcija, jer je to korak gde može da se desi pomirenje, dok će sa Kurtijem Srbi više biti na margini i ignorisani. Dijaloga će biti svakako samo što će biti drugačijeg oblika od onoga što je bio do sada", smatra analitičar Nedžmedin Spahiju.

Ključni u formiranju Vlade, slute poznavaoci, biće Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, ukoliko odbije da se priključi Haradinaju i koaliciju formira sa Kurtijevim Samoopredeljenjem, koje je osvojilo dvostruko više glasova nego na prošlim izborima. Taj pokret nije opterećen ratnom prošlošću, ali jeste radikalnom retorikom za budućnost.

"Ako imaju neku prednost u odnosu na ostale albanske stranke, Samoopredeljenje je dosledno. Od prvog dana imaju potpuno isti program kao što imaju i sada. Srbima bi najviše odgovaralo da mogu da budu taj jezičak na vagi, da oni odrede ko će vladati na KiM i da na taj način omoguće sebi dobar koalicioni sporazum", kaže direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović.

Srpska strana ne sumnja da će nova vlast nastaviti staru retoriku.

"Kurti je u predsedničkoj kampanji ali i u svom delovanju zagovarao da se prekine svaki razogvor sa Srbijom. Sa druge, Haradinaj u svojim izjavama ukazuje da traži reciprocitet u priznanju, što je takođe nemogući uslov za Srbiju. I jedan i drugi će ugroziti pregovore dokle god EU i velike sile ne odluče da se u to umešaju", kaže lider SPD-a Oliver Ivanović.

Srpska lista je osvojila devet od 10 mandata garantovanih srpskoj zajednici u kosovskom Parlamentu, koji ima 120 poslaničkih mesta.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva