:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2015   12:05

0

274

Prištini packe zbog laži o pozivnom broju



Prema tvrdnjama srpskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri je iznela neistine o navodnom dogovoru o dodeli međunarodnog pozivnog broja Kosovu, uz posredovanje Austrije.

Tahirijeva i prištinska delegacija dobili su "žuti karton" i u Beču i Ženevi, u kojoj je sedište Međunarodne telekomunikacione unije (ITU). Prema našim saznanjima iz diplomatskih izvora, predstavnici ITU izrazili su veliko nezadovoljstvo izjavama kosovskih političara kojima se prejudiciralo delovanje i eventualne odluke ove organizacije u vezi sa pozivnim brojem za Kosovo. Kako saznajemo, ITU je posebno negodovala imajući u vidu da Kosovo niti je članica ITU, niti ispunjava formalne uslove za članstvo u ovoj uniji.

Posle tehničke runde posvećene Zajednici srpskih opština, održane u sredu, bilo je planirano da se šefovi delegacija obrate novinarima, ali je to izostalo zbog novih "pravila" EU. Razgovori su se, inače, vodili po "šatl" principu, posebno sa srpskom, posebno sa albanskom stranom.

Tvrdnje Beograda da Kosovo može da dobije međunarodni telefonski pozivni broj samo ako to zatraži Srbija, Edita Tahiri ocenila je kao nerealne. Po njenom mišljenju, Kosovo će sigurno dobiti pozivni kod, koji će Austrija, u ime Prištine, zatražiti od ITU. Nova šansa da se ovo pitanje reši na tehničkom nivou biće u ponedeljak, a ako i tad izostane kompromis, sve će morati da se preseče na premijerskom nivou u utorak, kad u Brisel stižu Aleksandar Vučić i Isa Mustafa.

Na posrednicima je bilo da "izvide" mogu li Beograd i Priština da premoste razlike po tri pitanja: o prirodi ZSO i njenim nadležnostima, o tome hoće li se formirati po postojećim ili novim kosovskim zakonima i da li će se za osnivanje Zajednice "dodati gas" ili će ona ostati za sam kraj dijaloga, čemu Priština teži.

Sa stanovišta Beograda i kosovskih Srba, ZSO treba da bude garancija za opstanak preostalog srpskog naroda na KiM, dok Priština strahuje da se iz nje, s vremenom, ne "izrodi" nova Republika Srpska. Prema ranijim dogovorima, ZSO bi trebalo da dobije ovlašćenja u oblastima obrazovanja, zdravstva, ekonomskog razvoja i urbanog i ruralnog planiranja, i srpski zvaničnici su više puta isticali da je to minimum ispod koga neće ići.

Albanska strana, međutim, insistira da se ZSO osnuje po postojećim kosovskim zakonima, a u tom slučaju, ona bi bila isto što i postojeća Asocijacija kosovskih opština, koja predstavlja udruženje jedinica lokalne samouprave.

Dijalog se nastavlja u četvrtak, a na stolu će biti pitanja iz energetike.

Izvor: Večernje novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva