:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2015   12:05

0

247

Priština, protesti i pritisci



Demonstranti su nosili transparente na kojima piše "Komandante, uz tebe smo", kao i niz parola protiv Euleksa i formiranja suda. Organizatori su najavili nove proteste, ukoliko proces formiranja tog suda bude nastavljen.

Protest je organizovan u trenutku ozbiljne političke krize na Kosovu, pošto vlada Ise Mustafe nije u stanju da obezbedi parlamentarnu podršku za izglasavanje zakona o tom sudu.

Suština problema leži u činjenici da Demokratska partija Kosova Hašima Tačija nema usaglašen stav o tom pitanju, jer se najmanje devet poslanika te stranke protivi formiranju suda.

Prema rečima premijera Ise Mustafe, pitanje je dana kada će se glasati za Specijalni sud.

Amerikanci su još ranije upozorili Tačija da, ukoliko ne uspe da ubedi svoje poslanike, formiranje suda će se proslediti u sedište Ujedinjenih nacija, jasno najavljujući ruski uticaj u tom procesu.

Prištinski mediji su ranije javili da je Rusija već načinila grubi nacrt predloga za formiranje suda pod kapom Saveta bezbednosti UN. Izvori Internet portala RTS-a, međutim, tvrde da se takav dokument još nije pojavio na Ist Riveru.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva