:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2017   12:05

0

246

Priština ne može da koči Srbiju na putu ka EU


Ona je istakla da je u pregovaračkom okviru za Srbiju navedeno da će ukupan tok pregovora po svim poglavljima biti praćen paralelno sa implementacijom Briselskog sporazuma.



Joksimović je navela da bi ako se rigidno posmatra taj okvir Srbiji kao kandidatu Priština indirektno uvela kao treći faktor u pregovorima sa EU.


''Takav nefleksibilan pristup bi značio da ukoliko kasni, a kasni skoro četiri godine primena onog dela Briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpski opština, onda bi Priština svojim nečinjenjem i neispunjavanjem dogovorenog da na neki način koči Srbiju'', rekla je Joksimović u intervjuu za Radioteleviziju Vojvodine.


Prema njenim rečima, to se u praksi ne dešava jer su zemlje članice, kako kaže, svesne da se ne mogu zanemariti sve reforme koje sprovodi zemlja na evropskom putu u svim drugim poglavljima.


Dodala je da je Beograd pokazao spremnost na određene ustupke koji nisu bili laki, ali da dijalog sada stoji jer nema koraka u uspostavljanju Zajednice srpskih opstina od strane Prištine.


''Ne mislim da nas zbog toga zemlje članice zakočiti za otvaranje poglavlja za koje smo spremni. Realnost mora da se uvažava, zemlja kandidat pregovora sa EU, a uvođenje posebnog trećeg faktora ne bi bilo moguće ni korektno'', smatra Joksimović.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva