:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2015   12:05

0

231

Priština na vezi sa Ljubljanom zbog Haradinaja

Kako je preneo portal Albeu.com, Behrami je za Kljan Kosova rekao da su u komunikaciji sa slovenačkom policijom razjašnjene okolnosti vezane za privođenje Haradinaja.

Behrani je, kako se navodi, rekao da ova stvar razjašnjava i da se nada da će ubrzo biti rešeno, ali nije precizirao da li će Haradinaj biti uskoro oslobođen ili ne.

Beogradski Blic, međuitm, javlja da je Haradinaj odmah nakon privođenje i provere pušten.

I Haradinaj tvrdi da nije uhapšen, već da je samo zadržan na ljubljanskom aerodromu do razjašnjenja procedure u vezi sa potericom Srbije koja datira iz 2006.

On je za agenciju KosovaPreš rekao da je razočaran u slovenačke vlasti i uporedio ih sa, kako se navodi, vlastima Srbije.

"Na svim aerodromima je ova poternica uklonjena osim na ovom u Ljublajni. Tokom puta sam prošao nekoliko aerodroma i nisam imao problema. Ali, ovi (Slovenci) su isti kao i oni (Srbi), njihova braća", rekao je Haradinaj.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je popodne uhapšen na ljubljanskom aerodromu po srpskoj poternici iz 2004. godine, biće izveden pred Sud u 18 sati, javio je portal Koha.net

Portparol slovenačke policije Bojan Kos potvrdio je za prištinski portal Lajmi.net da je na aerodromu u Ljubljani popodne uhapšen jedan kosovski državljanin koji čeka izvođenje pred istražnog sudiju Okružnog suda u Kranju.

Ne navodeći ime državljanina Kosova, Kos je rekao da je on uhapšen po poternici Interpola koju je raspisala Srbija.

Kako je kazao, postupak u vezi tog hapšenja biće okončan nakon svih sudskih procedura.

"Zbog poverljivosti ličnih podataka samo možemo da potvrdimo hapšenje jednog kosovskog državljanina po poternici Interpola koju je raspisala Srbija", rekao je Kos.

Haradinaj je, kako je javila prištinska Koha Ditore, uhapšen popodne na aerodromu u LJubljani po povratku iz Berlina, a na osnovu poternice koju je izdala Srbija 2006. godine.

ABK je zatražila hitno oslobađanje Haradinaja i smatra da je reč o namernoj akciji.

Alijansa smatra i da je srpska poternica "blaćenje i napad" na Haradinaja koji su, kako navode, do sada nekoliko puta demaskirani i demantovani na razne načine.

Portal lista navodi da slovenačke vlasti nisu zvanično saopštile vest o hapšenju Haradinaja niti su o tome obavestili kosovske vlasti.

U međuvremenu portal Koha.net saznaje da je međunarodna poternica Srbije za Haradinajem i dalje u sistemu slovenačke policije među ostalim poternicama, pa se, kako tvrde, očekuje da će lider ABK biti oslobođen čim "poternica bude izbrisana".

Haški tribunal je dva puta oslobađao Haradinaja krivice za ratne zločine.

On je za kosovske Albance nacionalni heroj, a za Srbe zločinac, a uspeo je da za četiri decenije života "ispiše" fascinantnu i kontroverznu biografiju.

Albanac, po verskoj opredeljenosti musliman, Haradinaj je rođen 3. jula 1968. godine u selu Glođane, u opštini Dečani, u Metohiji.

Jugoslaviju je potonji ratni komandant OVK sa imenom Smajilj napustio 1989. i otišao u Švajcarsku, gde je dobio politički azil i jedno vreme radio kao izbacivač po noćnim klubovima.

Tamo je pristupio Narodnom pokretu Kosova, ekstermističkoj organizaciji u okviru koje je kasnije formirana OVK.

Prema dostupnim medijskim podacima, 1996. godine u Albaniji je, pod budnim okom albanskih oficira, prošao diverzantsku obuku i potom učestvovao u formiranju baza u mestima Kukeš i Tropoja, na severu Albanije.

Iz tih baza je, kako su pisali mediji, organizovao šverc oružja na Kosovo. U jednoj od tih operacija Haradinaj je upao u zasedu graničara, i bio ranjen dok je njegov brat Ljuan ubijen.

Haradinaj je početkom 1998. postao komandant "operativne zone" za Metohiju, koju Albanci zovu "Dukađin".

Procenjuje se da je pod njegovom komandom za dve godine likvidirano više od 300 ljudi - Srba i "nelojalnih" Albanaca - a kidnapovano više od 400.

Leševi nekih od njih pronađeni su posle rata u Radonjićkom jezeru i po seoskim bunarima u opštini Dečani.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

Posle NATO intervencije postavljen je za zamenika komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa, ali je već posle nekoliko meseci dao ostavku i osnovao političku stranku pod nazivom Alijansa za budućnost Kosova.

Nakon izbora 2004. njegova stranka u koaliciji sa Rugovinim DSK došla na vlast, a Haradinaj je u 36. godini postao premijer.

Haradinaj je nakon suđenja u Hagu, koje je trajalo do aprila 2008, oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva