:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 30, 2015   12:05

0

138

Priština: Na poljoprivrednom sajmu i srpske firme

Predsednik PKS Marko ÄŒadež izjavio je da privredna saradnja mora da postoji, da su naše privrede mnogo više povezane nego što mislimo i da naše komanije imaju tržište u celom regionu.

"To je prirodno tržište i moramo sarađivati i tražiti zajedničke puteve kako bi mogli da otvaramo nove poslove i da širimo poslove", rekao je ÄŒadež.

Predsednik PKS je ocenio da su od izuzetnog značaja sastanci na sajmovma ovakvog tipa i prezentacija onoga što kompanije mogu da ponude, da nađu svoje partnere i da zajednički prave posao.

Sa druge strane, ono što je važno je da iz takvih partnerstava i takve saradnje omogućimo i neke nove zajedničke investicione poduhvate partnera iz celog regiona, rekao je ÄŒadež.

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Prištini izlaže više od 100 izlagača, a događaj je potpomogao SPARK-a čiji predstavnik Amir Tusuni rekao Tanjugu da je ovaj sajam izuzetno značajan, naročito za proizvođače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

"Ovo radimo već nekoliko puta zajedno sa Privrednim komorama Kosova i Privrednom komorom Srbije. Doveli smo veći broj kompanija iz Srbije da izlažu svoje proizvode ovde. Prisutno je njih oko 20 koji izlažu svoje proizvode, što je značajno jer na taj način je omogućen lakši pristup tržištu i bolji uslovi za upoznavanje sa kupcima i sa kosovskim tržištem", rekao je Tusuni.

Svečanom otvaranju Sajma poljoprivrede u Prištini prisustvovali su, pored predstavnika kosovske i srpske privredne komore, privrednici, predstavnici kosovske vlade i drugi.

Na štandu od 140 metara kvadratnih predstavljeni su Desert, Malina-impex, Nutriko, Destilerija Zaric - Kosjeric, Frigoland, R.B. Global, BGB-Barrington group Balkan, TMB Diamond, Boš partner, Lovo promet, Zlatiborac, Agro Projekt, Tehnoplum, Podrum Aleksic, Mara, Destilerija Colic, Niška mlekara, PG Vera, Opšte udruženje preduzetnika opštine Arilje, Vinarija Status i podrum Malca.

Predviđeni su susreti sa predstavnicima PKK radi unapredenja medusobne saradnje i povezivanja u drugim sektorima, kao i uklanjanja trgovinskih barijera u regionu.

Za vreme zvanične ceremonije otvaranja sajma u Prištini bio je obezbeđen albansko-engleski prevod, ali ne i prevod na srpski jezik, iako je to jedan od tri zvanična jezika na Kosovu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva