:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2015   12:05

0

184

Priština, korak ka Specijalnom sudu

Odluka je doneta na sastanku Jaghage i zvaničnika Kosova, održanom u cilju usklađivanja delovanja i ostvarivanja institucionalnih i zakonskih obaveza za stvaranje Specijalnog suda, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Današnjom odlukom napravljen je drugi korak u procesu formiranja tog suda.


Prvi je načinjen krajem aprila kada je Skupština Kosova usvojila nacrt zakona o ratifikaciji međunarodnog sporazuma kojim se predviđa osnivanje suda koji bi procesuirao navode iz istrage o trgovini ljudskim organima iz izveštaja Dika Martija.


Učesnici sastanka saglasili su se oko značaja postizanja opšteg konsenzusa u svim etapama realizacije međunarodne obaveze u formiranju Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici bivše OVK-a.


Na sastanku sa Jahjagom bili su predsednik Skupštine Kadri Vejselji, premijer Isa Mustafa, ministar pravde Hajredin Kuči. Predsednica je prethodno na tu temu razgovarala sa ministrom spoljih poslova Hašimom Tačijem koji zbog obaveza nije mogao da prisustvuje sastanku.


Prema navodima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, pripadnici OVK, neposredno nakon rata na Kosovu, bili su umešani u organizovani kriminal, uključujući trgovinu drogom i ljudskim organima. Tači je u tom Martijevom izveštaju opisan kao vođa Dreničke grupe OVK, osumnjičene za ratne zločine.


Izveštaj tužioca EU iz Specijalnog istražnog tima o trgovini ljudskim organim pokazali su da se rezultati njihove istrage velikim delom poklapaju s nalazima iz izvestaja Dika Martija što se odnosi i na navode vezane za ubijanja zarobljenika i vađenja organa.


Glavni tužilac Džon Vilijamson je pre isteka mandata u avgustu potvrdio da će specijalni sud za istragu tih zločina početi da radi početkom 2015. godine, i rekao da "žali što sud još nije formiran".

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva