:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2015   12:05

0

146

Priština falsifikuje kulturno naseleđe

Panel o pitanjima ispovedanja vere i odnosima religijskih zajednice i verskim pitanjima u okviru godišnje konferencije koju organizuje kancelarija OEBS za ljudska prava ODIHR, prilika je da se javnost obavesti o problemima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i da se ukaže na "falsifikate kojima Priština i Tirana pokušavaju da srpsko kulturno nasleđe odvoje od Srba i srpstva, i predstave ga kao albansko ili neko izmišljeno kosovsko pravoslavno nasleđe", rekao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev za agenciju Beta.

On je kazao da manastir Dečani na Kosovu ugožen i pravnim procedurama, da su monasima i manastiru nametnuti problemi oko poseda i raspolaganja imovinom, a da je u muzeju u Tirani taj manastir predstavljen kao albanski.

"To mesto velike istorije i srpskog ispovedanja vere u kome su sahranjene mošti svetog kralja Stefana Dečanskog, pokušavaju da predstave kao albansko nasleđe što je paradoks", rekao je Kozarev.

Kozarev je dodao da Beograd na to ukazuje povodom nastojanja Kosova da postane član Uneska.

Predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo su na skupu u Varšavi juče predstavili projekat "Sunčana dolina" za trajno rešavanje problema raselјenih s Kosova, koji može biti i model za zbrinjavanje izbeglica u svetu.

"Sunčana dolina" imaće oko 300 kuća, infrastrukturu i prateće objekte i po jedno radno mesto po porodici. To naselјe će početi uskoro da se gradi na severu Kosova, da bi se tu doselilo više od 1.000 raselјenih.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva