:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 17, 2017   12:05

0

127

Priština, čekajući sednicu novog saziva parlamenta

Od ključnih političkih aktera na Kosovu najuticajniji predstavnici međunarodne zajednice zatražili su da što je pre moguće ustanove novi saziv skupštine, a onda i vlade.

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi, a i drugi iz uticajnih zapadnih zemalja, rekli su da albanski političari ne treba da računaju na pomoć međunarodne zajednice, već da sami nađu rešenje. A to će ići malo teže, jer niko nema dovoljnu većinu.

Iz koalicije čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, tvrde i dalje da imaju dovoljno glasova za izbor predsednika skupštine i da formiraju vladu. Po njima ove nedelje bi trebalo očekivati kosntitutivnu sednicu skupštine. Nju treba da zakaže kosovski predsednik Hašim Tači. Ukoliko izostane njegov poziv, onda bi tu obavezu preuzelo predsedništvo starog saziva skupštine i zakazalo prvu sednicu novog saziva.

Prištinski mediji spekulišu da bi sednica starog saziva predsedništva mogla da bude održana danas u 11 časova, mada iz sekretarijata skupštine nisu ništa potvrdili.

Najavaljeno je da bi konstitutivna sednica parlamenta mogla da bude održana u sredu. Ramuš Haradinaj se zalaže da istog dana dobije mandat i da istog dana predloži novi vladin kabinet.

Ima puno spekulacija oko formiranja novog sastava centralnih institucija, a ono što se očekuje je da Hašim Tači napravi prvi korak, sazivanjem prve sednice novog saziva parlamenta.

Očekuje se da deo buduće vlade bude i Srpska lista, koja će pre toga održati prvu izbornu skupštinu.

Srpska lista se priprema da bude član buduće kosovske vlade, ali pre toga izabraće rukovodstvo stranke. RTS-u je preneto iz Srpske liste da će na skupštini biti izabrano predsedništvo stranke i drugi organi.

Srpska lista će funkcionisati u skladu sa političkim programom i statutom stranke. Nezvanično, navodi se da će neko od kandidata za predsednika opštine u srpskim sredinama, biti predložen da bude na čelu Srpske liste.

Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 22. oktobar. Srpska lista postala je politička stranka uoči održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu 11. juna. U stranku je prerasla iz Građanske inicijative. Na vanrednim izborima Srpska lista osvojila je devet poslaničkih mesta.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva