:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2015   12:05

0

222

Priština: "Trepča" ostavljena u rukama Srba

Na osnovu uvida u nacrt sporazuma o preuzimanju preduzeća "Trepča", list Koha ditore prenosi da je kao strana u donošenju odluka o kombinatu uvedena lokalna vlast sa severa, koja, piše list, ne priznaje državnost Kosova.

"Vlada Kosova se predala pred pritiskom Srbije i Liste Srpska u vezi statusa kombinata "Trepča". Odustala je od namere da domaći gigant vrati u državno javno preduzeće i odlučila da njegov status promeni samo u dogovoru sa Srbima", piše Koha.

Srpski ministri u Vladi, dodaje list, su otišli u Beograd i posle toga su zajedno sa zvaničnicima Vlade Srbije zapretili protestima, dovođenjem dijaloga u opasnost i povlačenjem iz Vlade Kosova, jer "Trepču" smatraju za srpsko vlasništvo.

Sa druge strane, iz Vlade Kosova tvrde da su spasli "Trepču" od bankrota izmenom Zakona o reorganizaciji preduzeća od posebnog značaja, jer "Trepča" ostaje pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju do februara 2018 godine.

Preduzeće će ostati tako kakvo je sada, podeljeno na dva dela. Severnim delom "Trepče" sada upravljaju paralelne srpske institucije, koje ne podnose račun kosovskim institucijama, dok južnim delom upravlja menadžment koga je imenovao Bord KPA, piše Koha.

Ovakva praksa će se nastaviti i u narednih 36 meseci što je omogućeno usvajanjem izmena zakona o reorganizaciji društvenih preduzeća i njihove imovine u Skupštini Kosova, uprkos protivljenju opozicionih partija koje su napustile skupštinsku salu.

Premijer Kosova Isa Mustafa je rekao da je ovaj zakon bolja opcija za spas "Trepče" od pokretanja stečajnog postupka.

Pod naslovom "Kosovski ‘fitilj‘", list Zeri navodi da je Beograd direktno preko srpskog premijera Aleksandra Vučića naložio povlačenje Vlade Kosova, primoravajući je da sa dnevnog reda povuče razmatranje vlasništva "Trepče".

"Dovoljno je bilo jedno Vučićevo reagovanje da bi se pokrenuli međunarodni predstavnici, koji su izvršili pritisak na izvršnu vlast Kosova", navodi Zeri i ocenjuje da "država Kosovo nema snage da donese odluku o svojoj najvrednijoj imovini, metalurškom gigantu "Trepča". Beograd je taj koji je diktirao proces preko srpskog premijera Aleksandra Vučića, za direktno povlačenje Vlade Kosova, prisiljavajući je da sa dnevnog reda skine razmatranje vlasništva nad ‘Trepčom‘".

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj, rekao je da su protesti neizbežni, pa čak i neophodni i da veruje da ono što se dešava u Skupštini ne daje sigurnost da će "Trepča" ostati pod kontrolom Kosova. Predsednik takođe opozicione partije "Inicijativa za Kosovo" Fatmir Limaj rekao je da vlada DPK-DSK sprovodi planove Beograda.

Oni su ovo izjavili pošto je opozicija juče napustila zasedanje Skupštine, odbijajući da glasa na zasedanju za Nacrt zakona o izmenama zakona o određenim javnim preduzećima.

"Ovo što se danas događa ne daje garancije da će "Trepča" ostati pod kontrolom Kosova ili da neće bankrotirati. Pošto stvari tako stoje, to znači da smo krenuli najpogrešnijim mogućim putem koji su predvideli najgori pesimisti. Nada je u tome da se ujedine svi građani sa političarima i da se zajedno angažuju na zaustavljanju pogrešnog puta Vlade Tači-Mustafa ili Mustafa-Tači", rekao je Haradinaj.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva