:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2017   12:05

0

176

Priprema ogreva u punom jeku


Iako grejna sezona još uvek nije počela stanovnici Kosovskog Pomoravlja poslednje tople dane koriste da obezbede ogrev za zimu. Drva uglavnom nabavljaju kod privatnika, a za jedan metar dobrog hrastovog drveta potrebno je izdvojiti najmanje 35 evra.



U ovom delu Kosova meštani tokom grejne sezone najviše koriste drva. Za hrastovo drvo meštani Gnjilana i okoline plaćaju i 35 evra po kubiku, dok je bukva nešto jeftinija, 33 evra za jedan metar.



Femi Mahmuti koji se bavi prodajom ogrevnog drveta kaže da kod njega kupuju i Srbi i Albanci. Ističe da na njegovom stovarištu, pored kupovine kvalitetnog drveta, po ceni od dva evra po metru kupci mogu da dobiju i cepanje, dok je  transport do kuće gratis.



Stanovnici Kosovskog Pomoravlja su uglavnom obezbedili ogrev za predstojeću zimu. Većina njih se odlučila za kombinaciju hrastovine i bukve, a ima i onih koji su se odlučili za grejanje na pelet, jer se, kako kažu, znatno lakše koristi nego drva, nema sečenja i slaganja, a i čistiji je.







Septembar je mesec koji je pun troškova, jer pored novca za ogrev potrebno je izdvojiti i za kupovinu povrća za zimnicu, dok porodice sa decom moraju da obezbede svoje đake školskim priborom i knjigama.







Grejna sezona počinje 15. oktobra, a kada bude počela ogrevni materijal će biti skuplji nego što je sada.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva