:

:

TV Most

Foto: Novosti

clock

Mart 09, 2015   12:05

0

175

Pripadnici bivše OVK najavili protest

Osim objavljivanja spiska, veterani traže i sprovođenje Nacrta zakona o veteranima.

Bivši pripadnici OVK traže mesečna primanja za učešće u ratu na Kosovu 1998 i 1999. godine, a prema kriterijumu da li su na spisku koji sačinjava vladina komisija, na čelu sa poslednjim komandantom OVK Agimom ÄŒekuom.

Predsednik Odbora za zaštitu prava boraca OVK Dževdet Ćerići izjavio je da je odluka o organizovanju protesta doneta jer se, po njemu, u kontinuitetu čini nepravda prema bivšim pripadnicima OVK..

"U sredu ćemo protestovati jer nam se u kontinuitetu čine nepravde", rekao je on, pozivajući na što hitnije objavljivanje spiska veterana rata.

Cerići je dodao da su više puta predložili da se objave imena veterana OVK, ali da se vlasti nisu pridržavale datih obećanja.

U Odboru kažu da proteste neće moći da kontrolišu i upozoravaju da bi u sredu moglo da dođe i do nasilja.

"Ne možemo ništa da garantujemo, jer ratni veterani 16 godina ne uživaju nikakva prava, već samo nepravdu. Zato ne možemo biti odgovorni i nismo u mogućnosti da kontrolišemo proteste", rekao je Ćerići, prenose elektronski mediji.

Kosovska vlada je još prošle godine pokrenula proceduru za prijavljivanje i određivanje statusa ratnim veteranima, invalidima rata i porodicama čiji su članovi nastradali u ratu.

Do sada je verifikovan status nekoliko desetina hiljada ratnih veterana, od oko 60 hiljada prijavljenih.

Nakon nedavnog objavljivanja spiska veterana OVK u medijima na Kosovu, oštro su reagovala udruženja i forumi bivše OVK koji su tvrdili da su zvaničnici na čelu komisije za verifikaciju falsifikovali spiskove i u njih ubacili osobe koje nikada nisu bili deo OVK.

Najglasniji među bivšim pripadnicima OVK bio je Avni Ajeti koji je direktno prozvao predsednika verifikacione komisije i bivseg ministra Bezbednosnih snaga Kosova Agima ÄŒekua da je dobio do 3.000 evra za ubacivanje osoba na spisak veterana i pripadnika OVK.

Ajeti je za prištinske medije rekao da je na objavljenim spiskovima bilo ljudi koji su 1998. i 1999. imali po devet godina i osoba, kako je rekao, koje su pripadnicima OVK donele po "teglu turšije".

Nakon ovih reagovanja, verifikaciona komisija kosovske vlade povukla je spiskove i do sada se nije oglasila, pa je zbog toga Odbor za zaštitu prava pripadnika OVK najavio proteste za sredu.

Pokrajinska vlada je u budžetu za ovu godinu izdvojila više od 20 miliona evra za isplatu mesečnih primanja veteranima OVK, ali čitav proces verifikacije nije još završen.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva