:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2017   12:05

0

123

Primena hitnih mera, prvi problemi na terenu

Sudije od početka juna imaju više posla. U proseku svakog drugog dana samo u Prvom osnovnom sudu je po jedna hitna mera produžena nasilnicima koji su udaljeni iz kuće ili im je zabranjen prilazak žrtvi.

"Za sada u Prvom osnovnom sudu nije odbijen nijedan predlog tužioca za produženje hitnih mera. Rano je govoriti da li se postižu svi efekti koji se žele postići", kaže sudija i PR Prvog osnovnog suda u Beogradu Ivana Ramić.

Nije rano za suočavanje sa prvim problemima na terenu. Kada sud produži meru – treba je dostaviti onom ko je udaljen iz stana. Pitanje je na koju adresu i ko je dostavlja?

"To su problemi koji se trenutno rešavaju u praksi i policija je u ovom momentu ta koja uručuje rešenja o hitnim merama koje su izrečene. Naravno da će u praksi neki problemi biti rešavani u hodu", ističe Lazar Lazović iz Udruženja tužilaca Srbije.

U hodu bi moralo da bude rešeno i pitanje broja zaposlenih u tužilaštvu. Iako su pojedine procene da nedostaje 700 službenika, u Udruženju tužilaca ne mogu da potvrde da li je taj broj tačan.

"I u trenutku pre stupanja na snagu mi smo imali situaciju da nedostaju javni tužioci, pomoćnici, tužilački pripravnici, a budući da ovaj Zakon daje neka nova ovlašćenja evidentno je da se tužilačka organizacija mora osnažiti", rekao je Lazović i istakao da nedostatak oko 700 službenika neće uticati na primenu zakona.

Autonomni ženski centar deceniju se zalagao za Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Prve rezultate pozdravljaju. Primenu propisa testirali su dva meseca pre njegovog stupanja na snagu u tri opštine.

"Najveći problemi će biti u organizovanju tih sastanaka tela za koordinaciju i saradnju. Ono što je najveći izazov jeste kako da ti sastanci na kojima će biti možda i puno slučajeva teku što brže i da se profesionalci uhodaju u tom razmatranju procene rizika", ukazuje Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Obaveza grupe za koordinaciju je da se sastane na 15 dana. Osim slučajeva nasilja u porodici, tužilac, policija i Centar za socijalni rad treba da analiziraju i druge slučajeve rodno zasnovanog nasilja i naprave plan zaštite i podrške za svaku žrtvu. Sa prvim brojevima i rezultatima u Tužilaštvu, kažu, izaći će krajem meseca.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva