:

:

TV Most

clock

Jul 20, 2015   12:05

0

178

Prilika za rešavanje otvorenih pitanja SR i BiH

Ruku pomirenja pruženu u Srebrenici, tri člana Predsedništva BiH prihvatiće deset dana kasnije i 200 kilometara dalje.

"Očekujem da ono što nam se desilo u Srebrenici, bude jedna nova šansa, jedan novi iskorak. Ne da pravimo sukobe, nego da realno sagledamo i probleme koje imamo iz prošlosti", kaže hrvatski član Predsedništva Dragan ÄŒović.

Bakir Izetbegović kaže da žele da prihvate Vučićevu pruženu ruku.

"Dao je nadu, niz dobrih izjava kada su u pitanju odnosi u regionu, odnosi Srba i Bošnjaka. Mi želimo da tu njegovu pruženu ruku prihvatimo", ističe Izetbegović.

Iako teme sastanka nisu saopštene, pretpostavlja se da će se govoriti o napadu u Potočarima i referendumu u RS. Poznavaoci prilika priželjkuju i otvaranje novih tema.

"Da više ne delimo žrtve na naše i njihove, tako da ono što je predlagano i sa naše strane, da se jednako oda pošta i žrtvama Srebrenice kao najvećeg zločina, ali i svim drugim žrtvama koje su nevino stradale devedesetih godina", objašnjava Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Zarije Seizović kaže da je vreme da odnosi dve zemlje počnu da se kreću uzlaznom putanjom.

"Krajnje je vreme da odnosi ove dve države krene uzlazno i da to bude istinski, pre svega radi dobrosusedskih odnosa, radi istine i radi nekog budućeg pomirenja i zajedničkog života i, u krajnjoj liniji, EU je tu za obe države, tako da će ta evropska budućnost biti glavna odrednica budućih odnosa između ove dve države", rekao je Seizović.

Zato, možda, i ne čudi što su ovih dana ka Balkanu uprte oči iz Unije. Dolazak trojke iz BiH u Beograd bio je jedna od tema sastanka premijera i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, a o tome se govorilo i u Briselu. Napredak je, kažu, vidljiv.

"Ako uzmemo u obzir umerenu reakciju Predsedništva BiH i reakciju premijera Srbije, mislim da ima i ubeđen sam da ima napretka u načinu na koji se zemlje regiona odnose jedna prema drugoj, posebno predstavnici država koji su očigledno naučili lekciju prošlosti", kaže komesar za proširenje Johanes Han.

Naučena je i lekcija iz bezbednosti. Ministar policije poručuje: neće im faliti dlaka s glave, dok mediji navode da će posetu Izetbegovića, Ivanića i ÄŒovića obezbeđivati hiljadu policajaca u uniformi i civilu.

Spekuliše se i o mestu sastanka. Pretpostavlja se da bi mesto, na kojem su se pre 24 godine Tuđman i Milošević, kako se veruje, dogovarali o podeli BiH – Karađorđevo, od 22. jula moglo da se pamti po nečemu drugom – novoj stranici u odnosima BiH i Srbije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva